zpět na aktuality

Atletí se už na 150 školách

Projekt APD do škol běží od září minulého roku. Základní školy, které o něj projevily zájem, a je jich už více než 150, se do něho mohou zapojit hned v několika rovinách. Tou nejdůležitější je bezesporu účast učitelů na odborných seminářích. Český atletický svaz je připravil ve spolupráci s Asociací školních sportovních klubů a na sklonku minulého roku jich po celé republice proběhlo 16. Certifikát o absolvování si z nich odneslo 406 pedagogů. Účast ocenila například učitelka Petra Šoffrová ze ZŠ Březnice. „Bylo to moc fajn, ujistila jsem se, že na to jdeme dobře. Skvělá byla praktická část, při které jsme si mohli zkusit práci s atletickými sadami, které považuju za velmi povedené. Ocenila jsem hlavně překážky, ty bych do budoucna u nás chtěla mít. S dětmi jsem také hned vyzkoušela předávku štafetového kolíku, kterou jsme nacvičovali a opravdu se to vyplatilo,“ napsala nám.

Vedle potvrzení o účasti na semináři získala zapojená škola i malou „školicí medaili“. Tu si mohla pověsit na certifikát o spolupráci, na který za různé aktivity může získat celý set těchto medailí: metodickou, soutěžní, propagační… Ke konci roku nám tak přišly první fotografie nástěnek, na kterých se certifikát pěkně vyjímá. „Hned jsme si jej vystavili ke vstupní dveřím do školy, kde je všem příchozím pěkně na očích,“ napsala nám k jedné z fotografií učitelka Markéta Petrů ze ZŠ Vláří.

Medaile mohou školy získávat například i za prostudování a propagaci metodických materiálů. Třeba v Benešově je využívají nejen v ZŠ Jiráskova, ale i v místním DDM Benešov. „Z brožury všichni čerpáme inspirace pro hry, ale i pro všeobecný sportovní rozvoj. Metodika je skvěle udělaná a rádi se k ní vracíme. Oceňuji také možnost neustále přidávat do brožury další listy,” popisuje Jana Kahounová ze ZŠ Jiráskova, jak jde metodika v Benešově z ruky do ruky.

Líbily se i další materiály, které mohly školy v rámci zapojení se do projektu získat. „DVD Atletika pro děti do škol jsem dala všem kolegům k prostudování a mám na ni samé kladné ohlasy. Už se pouštíme do různých průpravných cvičení a soutěží,“ poznamenala Petra Šoffrová ze základní školy Březnice. V ZŠ a MŠ Ústí nad Labem zase visí v chodbě u tělocvičny metodický plakát přibližující dětem atletické disciplíny a žáčci si ho chodí se zájmem prohlížet. „Velkou inspirací pro nás je zejména brožurka se cviky na posílení svalů na noze a další nápady čerpáme i z Atletiky v tělocvičně I. Ta je, myslíme, velmi dobře zpracovaná, dětem se líbí celá řada her,“ dodává za ústecké Dana Finková.

Propagací máme na mysli i materiály, které nám zasíláte ke zveřejnění na webu. Nejpilnější v tomto směru jsou základní škola Havlíčkova v Litoměřicích a ZŠ Polešovice, kterým se budeme věnovat v samostatném materiálu.

Některé školy také pořídily nové pomůcky, jako třeba základní a mateřská škola Rohle. „Máme nové doskočiště na skok do dálky z místa, oštěp a frekvenční žebřík,“ napsala nám paní učitelka Gřundělová.

V rámci projektu je možné také použít různé propagační materiály, například medaile. Ty se samozřejmě hodí, pokud škola pořádá závody. Hlavně v září a první půlce října jich proběhla celá řada. Jen namátkou: závod štafet třídních družstev prvního stupně uspořádala základní škola Na Výsluní v Brandýse nad Labem, Olympijský pohár pak proběhl v září v Rokycanech na základní škole Radnice a hned dvě akce připravila ZŠ Hutník z Veselí nad Moravou. „V listopadu a prosinci uspořádala naše škola pro předškoláky veselských mateřinek sportovní soutěže zaměřené na podporu pohybových aktivit a zdravého životního stylu,“ informovala nás Věra Jochová.

Už teď je jasné, že zapojeným školám projekt zpestřil hodiny tělesné výchovy a také povzbudil učitele, aby s dětmi zkoušeli něco nového. Jsem ráda, že jsem se dostala k projektu Atletika pro děti do škol, hlavně k pěkné metodice a dalším přínosným postřehům a nápadům,“ shrnula za všechny Petra Šoffrová ze ZŠ Březnice.

Úspěch těší i koordinátorku projektu, Ivetu Rudovou. „Jsem moc ráda, že se do projektu zapojilo už tolik škol. Dle dodaných příspěvků i osobního kontaktu je vidět, že je mnoho atleticky zapálených pedagogů,“ dodává s tím, že projekt je po celý školní rok otevřený i dalším zájemcům. Stačí se přihlásit.

Foto: archivy škol zapojených do projektu APD do škol, hlavní foto: ZŠ Litoměřice, Havlíčkova.

Generální partner Českého atletického svazu

Oficiální partneři

Projekt vznikl za podpory