zpět na aktuality

Ambasadoři přinesli dětem zábavu, ale i chuť atletit

Ambasadoři soutěže- Zuzana Hejnová, Pavel Maslák, Adam Sebastian Helcelet, Láďa Prášil a patron HME, Krtek, navštívili celkem šest oddílů, Láďa Prášil totiž stihl během své moravské tour navštívit oddíly dva.

„Právě návštěvy u oddílů byly pro mě osobně nejkrásnějšími zážitky. V očích dětí byla pokaždé trocha nervozity, když přišel ten velký a slavný atlet, ale nakonec se vždycky odvázaly, fotily se a předváděly se,“ hodnotí své dojmy z návštěv ambasadorů v klubech koordinátorka projektu, Lenka Rudová, která měla hladký průběh akcí na starosti.

Děti vždy s napětím čekaly, jaké to vlastně bude, až jejich ambasador dorazí. Lehkou nervozitu svých malých atletů hezky popsal trenér lounské přípravky, která těsně před Vánoci vyhrála vícebojaře Adama Sebastiana Helceleta, Jan Hřích. „S Adamem jsme se dohodli, že nás navštíví na našem nedělním tréninku, který vždy probíhá v lounském parku T. G. Masaryka. Děti Adama s lehkou nervozitou vyhlížely a když dorazil, tak jsme právě hráli pikolu… a ledy byly prolomeny,“ říká trenér Hřích. „Adam je skromný, pohodový, usměvavý, postavil se čelem ke svému úkolu děti pobavit a rád nám odpovídal na zvídavé otázky. Dětem se na závěr podepsal na dresy, kartičky a i do památníčku,“ popisuje uvolněnou atmosféru trenér. A jak hodnotí celkové zapojení své přípravky do soutěže? „Soutěž nás nadchla. Vymysleli jsme díky ní nové věci, třeba velmi povedený vrh megakoulí. Pokud bych si mohl něco přát, tak by to určitě bylo, aby byly další podobné soutěže,“ uzavírají lounští.

Desítky skvělých nápadů, tak jsme vnímali soutěž my, kdo jsme všechny vaše výstupy zpracovávali. Prvenství v nápaditosti pak můžeme přiřknout nymburské přípravce, která se během soutěže opravdu blýskla. Atletické disciplíny podrobili nymburští tvořivé analýze a fantaskním řešením. „Nejdříve vždy proběhla velmi intenzivní výměna nápadů. Cílem bylo tradiční atletickou disciplínu nějak dětem zábavně zpestřit, podívat se na ni jinýma očima,“ popsal nám trenér, Petr Müller. Děti se podle něj na tréninky velmi těšily a například vítězné běhání s drakem, které bylo až uměleckým ztvárněním disciplíny Pavla Masláka, bude pro všechny určitě nezapomenutelným zážitkem. Nymburští si tak návštěvu svého borce opravdu zasloužili. Jak ji hodnotí? „Pavel se úkolů zhostil v pohodě a s úsměvem, který mu vydržel až do konce. Jenom na přestup nám zatím nechtěl kývnout,” glosuje trenér Müller a dodává, že pro děti byla celá akce obrovskou motivací k jejich dalšímu atletickému snažení.

Soutěž také napomohla zviditelnit v přípravkách ty nejmenší. Vítězové prvního kola, malí atletíci ze Žebráku, totiž návštěvu Zuzany Hejnové vlastně vyhráli všem svým starším kamarádům. „Odměna v podobě návštěvy Zuzany Hejnové, byla velmi pěkná a setkala se s velkým ohlasem jak ze strany dětí, tak rodičů. Navíc jsme rádi, že se mohly zúčastnit právě naši nejmenší, pro které jinak moc soutěží není. Zuzaninu návštěvu vyhrály vlastně ony pro ty starší a stouply tak v jejich očích. Za sebe jsem ráda, že i tak malý oddíl, jako je náš, mohl ukázat, že se dovede zajímavým způsobem zviditelnit,“ říká trenérka Veronika Krejčová, která se svými dětmi natáčela roztomilé metodické příspěvky pro sportovní TV Žebrák.

Ve Vyškově, kam zavítal koulař Láďa Prášil měla soutěž i další rozměr. Děti totiž atletily i proto, aby podpořily svého nemocného kamaráda Kubíka. Měli jsme radost, když jsme se dozvěděli, že návštěvy ambasadora se Kubík mohl zúčastnit. „Byl fit, je to náš malý- velký hrdina. Spolu s ostatními si užil skvělou akci. Láďa Prášil sportovně přijal naší výzvu a zahrál si s dětmi koulovanou, a i když šlo jen o papírové koule, bylo vidět, že to umí. Děti ocenily, jak se jim věnoval a už plánují, že mu budou během HME fandit,“ glosuje trenérka vyškovského Orlíka Anna Málková a dodává, že soutěž jejich sportovní kolektiv stmelila a prohloubila mezi dětmi kamarádské vztahy.

Láďa Prášil se stihl stavit i ve svém rodném Šternberku, kde místní přípravka natočila skvělá videa, inspirovaná mimo jiné vojenským výcvikem Pavla Masláka. „Návštěva Ládi pro nás byla nečekanou a velice příjemnou událostí. Děti se moc těšily a byly nadšené už ze samotného faktu, že jsme jedno z kol soutěže vyhráli. Navíc vidět velkého, dvoumetrového koulaře, byl pro ně neskutečny zážitek. Bereme návštěvu Ládi jako jeden z nejpodařenějších tréninků, který jsme za poslední dobu měli,“ napsala nám trenérka Gabriela Krejčí. „Chceme, aby děti atletiku milovaly a možnost zúčastnit se soutěže a vidět atletiku tak nějak naživo je nejlepší cestou, jak toho dosáhnout,“ dodává trenérka.

Sérii návštěv ukončila v lednu akce ve Staré Boleslavi, do které zavítal patron jarního HME, pohádkový Krteček. Jeho návštěvu nám přiblížila trenérka Alena Tesařová. „Na trénink s Krtkem jsme svolali všechny skupinky, které se soutěže a natáčení našich vítězných videí zúčastnily. Když po rozcvičce mezi děti přišel Krtek v životní velikosti, vyvolalo to obrovskou vlnu nadšení. Všichni si ho chtěli pohladit, vyfotit se s ním. Musím říci, že tentokrát bylo při cvičení těžší udržet pozornost dětí, protože všechny Krtka napjatě sledovaly a kolikrát neodolaly a šly si ho pohladit,“ popisuje s nadhledem trenérka Tesařová. I ona potvrzuje, že z účast v soutěži vytěžili maximum a vyzkoušeli díky ní s dětmi plno nových věcí. „Výborná byla i spolupráce mezi trenéry, protože jsme hodně soutěžních úkolů plnili v rámci společných tréninků,“ zmiňuje další aspekt. „Ve dvou soutěžních kolech jsme navíc využili toho, že máme v oddíle kvalitní závodníky v disciplínách, ve kterých závodili právě ambasadoři. Při atletění s Pavlem Maslákem jsme na náš společný trénink přizvali reprezentačního kolegu Honzu Tesaře, kterého malé děti znají spíše jen z vyprávění. Na další trénink zavítala úspěšná koulařka a nejlepší závodnice našeho oddílu, Markéta Červenková. Markéta vedla celý trénink, děti z ní nespustily oči a i když je vrh koulí čeká až za pár let, už teď se ptají, kdy to zkusíme s opravdovou koulí,“ popisuje a dodává, že materiály, které v rámci tréninků vznikly, jim v oddíle poslouží i jako instruktážní videa.

Celý realizační tým APD je rád, že všechny zúčastněné soutěž Atletíme k HME inspirovala k zajímavým nápadům a když bylo jejich úsilí ještě korunováno skvělým zážitkem pro malé atlety, splnila soutěž svůj účel na sto procent. Teď už zbývá jen poslední úkol, aby všichni malí atleti pořádně zafandili našim borcům přímo v hale během jarního mistrovství.

Generální partner Českého atletického svazu

Oficiální partneři

Projekt vznikl za podpory