zpět na aktuality

Přijeli, viděli, zafandili

Do Prahy to pro některé byla cesta dlouhá. Třeba malí Orlíci z Vyškova se svou trenérkou Annou Málkovou vyrazili najatým autobusem už v poledne. „Týmového ducha jsme po cestě doladili, ale když o tom tak přemýšlím, tak jsme na něm vlastně pracovali po celou dobu soutěže,“ s úsměvem shrnula trenérka a velitelka skoro padesátičlenné skupiny, která si před závody ještě stačila zasportovat v rámci doprovodného programu v nedalekém nákupním centru Harfa.

Budete se asi pit, ale v pestrobarevném davu dětí, míchanici žlutých, oranžových, modrých a pruhovaných triček, který se odpoledne srotil u výdejny lístků na stanovišti Atletiky pro děti ve zmíněné Harfě, byste našli spoustu prcků, pro které byla zážitkem i jenom samotná návštěva metropole. „Jsem v Praze teprve podruhé v životě a na závody se moc, moc těším,“ řekl nám devítiletý Dominik Šrytr, který dorazil spolu s hradeckou přípravkou. Ta přijela vybavená vlajkami, plácacími ručičkami, foukačkami… „Prostě máme toho hodně a ten, kdo by snad neměl nic v ruce, bude mávat kartičkami Atletiky pro děti,“ plánovala vytvořit pořádný rozruch trenérka Jana Mílová. Od toho přece přijeli, ne?

Že by někdo neměl nic v ruce, to se rozhodně stát nemohlo, protože hned u vchodu do O2 Areny se rozdávaly vlaječky. „Já taky! Tady! Mně ještě jednu!“ dožadovali se malí fandové. V přízemí ještě většinou stihli hromadnou fotku s patronem mistrovství, Krtkem a pak se už hurá na to.

A jak to vypadalo přímo nahoře v ochozech, které byly malými dětmi doslova obsypané? Transparety s nápisy Fandí celá Jeska,sladěná oddílová trika, vlaječky na tvářích, troubení a vydatné povzbuzování českých závodníků, prostě skvělá atmosféra. Děti vydatně podporovaly české sportovce během jejich kvalifikačních pokusů a prožívaly, když se zrovna nevedlo. „Na takových velkých závodech jsem ještě nikdy nebyla, moc se mi to líbí,“ svěřila se jedenáctiletá atletka a podle vlastnoručně vyrobeného transparentu i fanynka Jardy Báby, Natálie Kottová z přípravky v Jablonci nad Nisou. „Pro děti je to velká motivace, aby se atletice dál věnovaly. Mohou tu nasát takovou tu neopakovatelnou atmosféru závodů,“ pochvalovala si její maminka a trenérka jabloneckých žáků v jedné osobě.

Ke konci programu se některým malým atletíkům únavou klížila očka, tak nezbývá, než jim popřát pěkné atletické sny nejen na noc ze čtvrtka na pátek, ale i v budoucích letech.

Malí atleti budou atmosféru rozpumpovávat ještě v pátek a v sobotu. Celkem se jich ve třech dnech na ochozech vystřídá celá tisícovka.

Generální partner Českého atletického svazu

Oficiální partneři

Projekt vznikl za podpory