zpět na aktuality

Dozvuky halového fandění

Za pražskou Jeseniovku a vlastně všechny malé atletíky nám napsal sedmák Petr Chalupa. „Se třídou jsem se v pátek vypravili podpořit naše atlety na HME. Když jsme našli svá místa, vyndali jsme vyrobený transparent, dál jsme měli vlajku a já jsem skoro všem půjčil barvy na obličej, aby si českou vlajku taky mohli namalovat,“ popsal nám Peťa. „A pak už to začalo – fandili jsme, křičeli a tleskali. Roztleskávali jsme u dálky, výšky i tyčky. Ale když si Eliška Klučinová vyžádala ticho, všichni jsme zmlkli, a když skočila, všichni vyskočili ze sedadel, začali tleskat a jásat,“ popsal, jak si s kamarády užíval atmosféru. A Péťův největší zážitek? „Asi když běžel Maslák nebo skákal Kudlička. Bylo to super. A taky Krtek byl výborný maskot, líbilo se mi jak tancoval. Když jsme měli se třídou odcházet nikomu se nechtělo, škoda, že jsem tam nemohl být celý víkend,“ shrnul své dojmy Péťa. „Atmosféra v hledišti byla prostě elktrizující. Myslím, že fandění si všichni opravdu užili a vytvořili závodníkům nevšední kulisu. Děti závod opravdu zaujal, ještě při cestě zpět probíhaly bouřlivé "odborné" diskuze k jednotlivým závodníkům a výkonům,“ připsala nám ternérka klubu, Jaroslava Weberová.

Za možnost sledovat v akci nejlepší, nejen české, atlety děkoval i další pražský tým, tentokrát ze ZŠ Petrovice. „V O2 Areně naši fanoušci bouřili již při kvalifikacích. To povzbuzování se pak přeneslo i do tělocvičen u nás ve škole, když jsme nacvičovali skok vysoký. Možná z mých žáků nevyroste žádný super atlet, ale rozhodně mezi nimi najdete mnoho příznivců královny sportů,“ napsala nám učitelka Lenka Kasanová.

Výlet dětí na velkou českou atletickou událost ocenili i rodiče malých fanoušků. „Dokonce přišla i děkovná sms od jedné maminky, to opravdu potěší. Myslím, že když děti vidí v reálu vrcholovou atletiku bude to pro ně i další motivace,“ shrnul Martin Hrych z 1. ZŠ T.G. Masaryka v Milevsku.

Děti si užívaly i doprovodný program, který probíhal po všechny dny šampionátu v nedaleké Harfě. „Zhlédli jsme tam výstavu z historie atletiky. Děti obpovaly medaile z různých mistrovství, vyzkoušely nářadí a náčiní. Moc jsme si to užili, vyfotili se s patronem šampionátu, Krtečkem,“ napsala nám Daniela Tatíčková, učitelka pražské ZŠ Brána jazyků. Malí atleti z pražského Človíčku si zase užili focení a autogramiádu patronky projektu, Báry Špotákové, která v rámci doprovodného projektu proběhla v sobotu 7. března.

Naši atleti měli podporu i těch opravdu nejmenších fanoušků. „Nejmladší nymburský fanoušek Šimon, kterého si Pavel Maslák choval, když byl u nás na návštěvě a kterému v té době byly 3 týdny, fandil z domova,“ připsala nám k fotkám svého fantýmu trenérka Lucie Prokešová z nymburské přípravky.

Nejen samotná návštěva HME, ale celá akce Aletíme k HME, které se děti celého čtvrt roku účastnily, pak všechny motivovala, aby se zájmem sledovali další aktivity našeho projektu. „Už nyní se s dětmi těšíme, jaké soutěže pro nás tým APD připraví,“uzavírá výběr z pošty, která se opravdu příjemně čte, učitelka a vedoucí fantýmu z Litoměřic, Miloslava Šikýřová.

Generální partner Českého atletického svazu

Oficiální partneři

Projekt vznikl za podpory