zpět na aktuality

V dubnu představujeme klub ASK Elna Počerady

Jaké jsou podle vás v současnosti trendy ve výběru sportovních kroužků pro děti?

Myslím si, že sportovní a pohybové kroužky jsou obecně nejpopulárnější. Ne vždy však k nim patří atletika, což je veliká škoda. Můj názor je, že každé dítě by si atletickou přípravkou mělo projít, aby získalo základní pohybové dovednosti, které v dnešní době dětem chybí.

O dnešní nejmladší generaci se často říká, že je líná…

Spíš dnešní doba dětem nabízí spoustu atraktivnějších věcí, které mohou dělat, než běhat na hřišti. Bohužel k těm nejpopulárnějším patří počítačové hry, což je špatně.

Často se v současnosti řeší i špatná fyzická zdatnost dětí, jak to vidíte vy?

Určitě, rodiče jsou často zaneprázdněni prací a pohybové dovednosti u dětí nerozvíjí a samotné je nikam nepustí. V tomto případě je moc dobře, když je přivedou k nám a dají jim možnost se hýbat. V naší přípravce pracujeme se všemi dětmi, i když jsou třeba obézní nebo méně pohybově nadané.

Jak dlouho u vás v oddíle pracujete i s nejmenšími?

Náš oddíl TJ Elna Počerady byl založen v roce 1983 při Elektrárně Počerady Petrem Kopeckým a Radovanem Šabatou. Přípravku provozujeme již desátým rokem. O úplných začátcích vím ale už v 90. letech.

Kolik máte v současnosti dětí?

V tuto chvíli máme zhruba 20 dětí ve věku 5 – 8 let.

Pro jak staré děti cvičení nabízíte?

Nejmladší děti jsou ve věku 5-6 let. Někdy se však najde čtyřletý prcek, který je moc šikovný, tak přimhouříme oči a vezmeme ho mezi nás.

Děláte nábor?

Vždy na začátku září a nabíráme maximálně 30 dětí. Přijímání nijak nespecifikujeme, nezáleží na tom, jak jsou děti zdatné. Pokud mají chuť sportovat, jsou u nás vítány. Jediné kritérium je pro nás věk. Pokud však některé děti odpadnou, tak nabíráme i v průběhu roku ty, které se v září nedostaly. Mrzí mě, že nemáme větší kapacitu, ale jsme bohužel omezeni počtem trenérů a zároveň i tím, že nabíráme mladší děti a ty potřebují větší péči.

Kdo u vás atletiku pro nejmenší zaštiťuje personálně?

V současné době v naší přípravce fungují 3 trenéři a 2 dobrovolníci. Tento počet si myslím, že je dostatečný. Všichni, kdo u nás s dětmi děláme, si ve svém mládí atletickým oddílem také prošli, atletika je pro ně srdcovou záležitostí a zároveň je práce s dětmi baví. Někdy se nám povede, že se k nám připojí i některý z rodičů.

Jaká je u vás výše poplatku?

Cena členský příspěvků, které rodiče hradí, je 500 korun na půl roku, což je oproti jiným kroužkům velice výhodné. Po finanční stránce si myslím, že je atletika pro rodiče velice přijatelná a variabilnost, kterou dětem nabízí, je bezkonkurenční.

Co všechno se děti v kroužku atletiky naučí?

Správnou techniku běhu, skoku, hodu, koordinaci pohybu, poskytneme kvalitní a komplexní atletickou přípravu pro jejich budoucí sportovní specializaci. Na lekcích procvičují překážkový běh, skok z místa, hody, slalomy, štafety, opičí dráhy. Nejvíce děti baví štafety. Na atletice je krásné to, že se děti učí vlastní zodpovědnosti, ale zároveň rozvíjí i týmového ducha.

Jaké používáte nářadí a náčiní?

Používáme atletické sady a zároveň i náčiní, které nám zpřístupní škola, kde trénujeme, což jsou žíněnky, trampolíny, můstky, švédské bedny…

Představíte našim čtenářům vaše hřiště?

S dětmi trénujeme na hřišti 4 ZŠ v Lounech. Máme tam k dispozici nově zrekonstruované atletické hřiště a v zimních měsících navštěvujeme tělocvičnu, kde momentálně probíhá také rekonstrukce. Takže zázemí mají děti nadstandardní.

Nabízíte v létě soustředění?
Letos si poprvé pohráváme s myšlenou, že bychom soustředění uspořádali. Starší žáci a dorostenci na soustředění jezdí. U nás má již dlouholetou tradici zimní soustředění v Jizerský horách.

Co je pro vás největší motivací, abyste se této práci věnovala?

Právě samotná práce s dětmi. Děti jsou sluníčka, která mě nabíjí. Je hezké se na ně dívat, když se zlepšují a prožívat to s nimi.

Čím vás projekt Atletika pro děti zaujal?

Já jsem na atletice také odrostla a s dětmi pracuji již 10 rokem, takže jsem jenom uvítala, když projekt Atletika vznikl. Je velice přínosné, že trenéři mezi sebou mohou sdílet své zkušenosti, které se jim osvědčily nebo naopak.

Jak vidíte spolupráci s projektem Atletika pro děti do budoucna?

Bylo by hezké, kdyby náš oddíl navštívil nějaký zkušený trenér, od kterého bychom mohli získat něco nového. I návštěva nějakého známého atleta by se dětem moc líbila.

Děkujeme

Podívejte se na webové stránky klubu ZDE.

Generální partner Českého atletického svazu

Oficiální partneři

Projekt vznikl za podpory