zpět na aktuality

Byli jsme v Atletice

Když na tělocviku cinkají atletické medaile

Pojďme se ohlédnout za tratí, kterou během uplynulého školního roku absolvovaly dvě stovky základních škol zapojených do nového projektu Českého atletického svazu a firmy Nestlé, jenž nese název Atletika pro děti do škol.

Smyslem projektu je navracet atletiku v nové, hravé formě do hodin tělesné výchovy na prvním stupni základních škol. Program se rozběhl v září loňského roku a na jeho pomyslném startu stáli vybraní lektoři. Ti během podzimu absolvovali speciální školení v Nymburce a poznatky o nové metodice, pomůckách a možnostech zapojení pak předali učitelům v jednotlivých krajích republiky. Už po několika měsících fungování tak měl projekt solidní základnu 760 vyškolených současných i budoucích pedagogů.

Základní materiální podporu pak zajistila firma Nestlé, která se stala partnerem projektu na nejméně tříleté období. Čtrnácti základním školám v republice darovala speciální sady pomůcek, které usnadňují dětem z prvního stupně nácvik základů atletických dovedností a organizace soutěží v šesti disciplínách: překážkovém běhu, slalomovém běhu mezi kužely, frekvenčním běhu, skoku dalekém z místa, hodu pěnovým oštěpem na vzdálenost a hodu raketkou nebo míčkem na cíl. Podle ohlasů z řad učitelů sady pomohly nejen v hodinách tělocviku, ale i při otevření kroužků atletiky, pořádání soutěží a prezentaci škol směrem k veřejnosti. Vrcholem prvního ročníku projektu byly Sportovní dny Nestlé, které všechny obdarované školy uspořádaly ve svých krajích. Ty spolu s prezentací projektu v lokálních médiích napomohly tomu, že Atletika pro děti do škol vstoupila do povědomí po celé republice.

Pro projekt byla vytvořena speciální metodika ve formě DVD a brožury, dále ucelená grafika propagace. Mnohé ze škol využily i nabídky účasti v korespondenčních soutěžích a Štafetovém poháru. Za zapojení se do některé z části projektu pak školy po celý rok získávaly speciální medaile a zkompletování celé sady pak dané škole zajistilo certifikát s podpisem patronky atletění školáků, chodkyně Anežky Drahotové. Celou sbírkou medailí se na konci roku mohlo pochlubit přes 40 škol. Ty nejaktivnější byste našli v Ústeckém a Zlínském kraji. Z Moravy pak pochází celkově nejpilnější škola a to ZŠ Polešovice u Uherskohradišťska.

„Úspěchem prvního ročníku projektu je, že se povedlo atletiku pro děti v nové, moderní formě dostat do mnoha škol napříč celou republikou. Zároveň se nám podařilo nastartovat učitele, kteří se třeba už atletice nějakým způsobem věnovali, ale chyběla jim podpora, informace, pomůcky nebo metodika,“ hodnotí premiérovou sezonu koordinátorka projektu, Iveta Rudová. Cíl příštího ročníku pak vidí ve vypracování zajímavého soutěžně laděného celoročního programu a hlavně v podpoře inspirativní komunikace se zapojenými učiteli, kteří jsou na jednotlivých školách a ve svém regionu propagátory hravé atletiky.

Patronkou projektu je sympatická juniorská mistryně světa v chůzi a medailistka z Curychu, Anežka Drahotová. Děti podpořila například na olomouckém Sportovním dni Nestlé, akci, která projekt zpropagovala na Hané. „Jsem ráda, že se děti mohou toto hravou a bezpečnou formou seznámit s atletikou. Takto pojatá prezentace určitě otevírá dveře případným zájemcům. Potěšil mě velký zájem dětí, který ukazuje, že projekt děti motivuje,“ myslí si patronka projektu.

Generální partner Českého atletického svazu

Oficiální partneři

Projekt vznikl za podpory