zpět na aktuality

Aktuálně ze škol

Během září se zapojila už stovka základních škol a všechny od nás už dostaly certifikát, který je bude provázet celým školním rokem. Navážeme totiž na loňský 'medailičkový systém', který se velmi líbil, jen s tím rozdílem, že medaile během tohoto školního roku budou školy získávat ve čtvrtletních cyklech a to za informace o tom, jakými aktivitami naplnili jednotlivé měsíce školního roku. A první z aktualit už dorazily.

Napsali jste nám například z Polešovic, kde má druhá ročník projektu už nachystanou svou nástěnku. „Už teď ji malí atleti sledují, stejně jako Polešovickou knihu rekordů, která obsahuje jednotlivé disciplíny a je velmi žádaná,“ napsala nám koordinátorka projektu na polešovické škole, Renata Šimková. Škola už také uspořádala první atletickou akci – Atletický čtyřboj pro základní školy z Uherskohradišťska. Úspěch u dětí navíc slaví Tréninkový zápisník mladého atleta. „Pro děti je to velká motivace se zlepšovat a právě díky deníčkům budou mít přehled. Sice jsem si tímto na sebe trochu ušila bič, protože mi je budou stále ukazovat, já jsem ale ráda, že mají o atletiku zájem a aspoň na chvíli vypustí z hlavy tablety a mobily,“ napsala nám paní učitelka.

Atletí se i v pražských Kbelích, kde už do akce vyběhli místní Šakalové. „Ve druhém zářijovém týdnu začaly první tréninky nově vzniklého Školního Atletického Klubu Albrechtická – rozuměj ŠAKAL, v Praze Kbelích. Malí atleti již mají za sebou seznámení s atletickou sadou – velké nadšení – a pod vedením zkušených trenéru rozvíjejí dál své pohybové schopnosti,“ napsal nám vedoucí klubu Pavel Karbulka. I on dodává, že se tréninkový zápisník u dětí 'chytl'. Malí atleti jej poctivě vyplňují, všude ho nosí s sebou a s hrdostí ho ukazují.

Do třetice se podívejme do ZŠ na nám. Svobody ve Šternberku. Tam přes léto zakoupili pro děti atletickou sadu. „Vloni půjčené atletické pomůcky oslovily nejenom učitele, ale především děti a jejich rodiče. Určitě zvýšily zájem dětí o atletiku a sport všeobecně, alespoň počet přihlášených dětí do mého nově otevřeného kroužku atletiky ve škole o tom vypovídá,“ napsala nám paní učitelka Alexandra Učíková. I ve Šternberku už za sebou mají první závody a místní děti se těší na vyplňování zápisníků.

Na začátku září dostala na akci s Bárou Špotákovou a v rámci krajské podpory atletiky na Ústecku, kolekci tří sad základní škola ZŠ a MŠ SNP. „Hned po přivezení do školy jsme je s kolegy vybalili, roztřídili a zajásali nad obsahem. Opravdu nás to moc potěšilo. Kabinety TV už nejsou vybavené jako chudé popelky,“ napsala nám paní učitelka Dana Finková. Sady jsou ve škole už využívány a zaujaly nejen děti z prvního stupně. „Překážky a frekvenční žebřík jsou na 2. stupni v permanenci téměř každou hodinu a děti tělocvik baví. I přes to, že je to pro některé nezvyklá pohybová aktivita a při soutěživé formě se většina i zadýchá, hodnotí hodiny velmi pozitivně,“ napsala nám paní učitelka.

Krátké aktuality z dění ve školách budeme pravidelně v této formě publikovat každý týden. Budeme rádi, když ve vašich příspěvcích pro ostatní čtenáře zajímavě zmapujete, jak atletika pro děti obohatila nabídku školních aktivit, k čemu novému vás inspirovala a co zajímavého jste díky projektu s dětmi podnikli. Ostatní učitelé jistě přivítají zajímavé tipy na "atleťácké aktivity" s dětmi nebo zajímavé možnosti využití sad.

„Těšíme se, že s námi školy 'poběží' celým školním rokem. Po doběhnutí do cíle v červnu 2016 pak získají pěkný diplom za účast a čeká na ně překvapení,“ nastiňuje , kam by měl projekt za deset měsíců doběhnout, koordinátorka projektu, Iveta Rudová.

Generální partner Českého atletického svazu

Oficiální partneři

Projekt vznikl za podpory