zpět na aktuality

Atletické zprávičky přinesou školám podzimní várku medailí

Září, říjen a skoro už i listopad jsou za námi a naše redakční schránka se plní příspěvky ze škol, které nás informují o tom, co všechno podnikly. My jim za to už už posíláme druhou várku medailiček, které ozdobí celoroční certifikát o zapojení se do projektu Atletika pro děti do škol. Pokud jste nám zatím nestihli své zpravodajství poslat, máte na to čas do začátku prosince. Pojďme se v krátkosti podívat na výběr z toho, co všechno jste nám již zaslali.

Človíčkův závod zdatnosti připravili pro své žáky trenéři z pražské hostivařské mateřské a základní školy Človíček. Soutěžilo se 9. listopadu v rámci tělesné výchovy prvňáků až třeťáků a zapojily se i menší děti z MŠ. „Děti musely nasbírat celkem 4 razítka a splnit tak soutěžní disciplíny: skok v pytli, člunkový běh 4x10m, plazení a boční přeskoky. Zejména plazení byl i pro školáky tvrdým oříškem,“ popsala nám trenérka Dita Franklová.

Atletika se úspěšně rozjíždí i v ústecké základní škole SNP, která v září od vedení kraje dostala skvělou výbavu v podobě tří atletických sad. Škola také otevřela sportovní kroužek, který darované pomůcky řádně provětrává každé úterní odpoledne. Základy atletiky jsou na této škole ale hlavně neodmyslitelnou součástí hodin tělesné výchovy. Paní učitelky z prvního stupně jsou podle nám zaslaných informací spokojené, chválí si oživení hodin a nadšené zapojení dětí do všech činností.

Děti je dobré stále něčím novým překvapovat a skvěle v tomto směru zafungovaly naše nové atletické zápisníky. „Po měsíci atletění, kdy se děti s tímto sportem seznamovaly v kroužku atletiky, je čekalo překvapení v podobě Tréninkového zápisníku malého atleta. V závěru tréninku jsme si rozdali oranžové deníčky, které si děti ihned podepsaly a nadšeně jimi listovaly,“ připsala nám k pěkným fotografiím paní učitelka Alexandra Učíková ze ZŠ na náměstí Svobody ve Šternberku.

Nově se do projektu zapojila základní škola T. G. Masaryka v Milovicích. V průběhu loňského roku absolvovala paní učitelka Barbora Nováková školení a po dohodě s vedením pak byla zakoupena i jedna atletická sada. „Musím říci, že naše malé sportovce nadchla. V září jsme se postupně se sadou seznamovali, ale v říjnu jsme se do toho pustili naplno. Děti nejvíce zaujala „házecí raketa“ jak tomu s oblibou říkají. Nacvičujeme hod do dálky, plníme si školní soutěže a několik dětí se i díky tomu přihlásilo do zájmového sportovního kroužku,“ popsala nám paní učitelka, jak zapojení do projektu obohatilo i nabídku volnočasových aktivit školy.

Děti z litoměřické základní školy Havlíčkova už atletí několik let, takže se nebojí vydat poměřit své síly na závody. 10. října vyrazily na Máchův běh na Mostnou horu a za účasti 190 dětí a dospělých právě děti z Havlíčkovy o sobě daly vědět. S paní učitelkou Šikýřovou malí školáci atletí i přímo na hodinách tělesné výchovy. Fotoreportérsky například zachytili, jak si zahráli hru Plovoucí ostrovy- přemisťování žíněnek. Pocvičili nejen hbitost, ale i postřeh a logické uvažování. Za nejdůležitější ale paní učitelka považuje, že se všichni skvěle bavili.

Závodní klání si vyzkoušely i děti z kolínské ZŠ Prokopa Velikého. 22. září se zúčastnily místního Atletického trojboje pro ZŠ, v kterém si děti ze 4. a 5. tříd vyzkoušely sprint na 50 m, skok do dálky a hod kriketovým míčkem. Na závěr bojovaly štafety 10 x 200 m. Zmíněný závod v Kolíně pořádají již počtvrté a každoročně se účast škol i dětí navyšuje. Letos se sešlo 249 malých atletů ze 13 škol.

Základní škola Krčín využila sadu zajímavým a netradičním způsobem. 18. září pro děti připravila program v rámci Dne bez aut. „Žáci pátého ročníku si připravili program s využitím atletických pomůcek pro školku, prvňáčky a druháčky. Akce se velmi zdařila a všichni si ji moc užili,“ připsala nám k netradičním fotografiím, které například zachycují vtipný přechod pro chodce udělaný z hranolků, paní učitelka Ivana Hanušová.

Zajímavou akci připravili i trenéři atletiky KVS Štětí. Halloweenský příspěvek Aleny Francové naleznete ZDE.

Některé ze škol se v prvním čtvrtletí prezentovaly i pěknými fotografiemi. Výběr toho nejlepšího najdete ve fotogalerii níže.

Generální partner Českého atletického svazu

Oficiální partneři

Projekt vznikl za podpory