zpět na aktuality

V prosinci představujeme zelenečský Hobbýk

Do naší databáte jste přibyli teprve nedávno.

Ano, fungujeme sice od roku 2010, atletickou přípravku ale máme až od minulého školního roku. U nás se jedná spíše o kroužek, nicméně se snažíme, aby šlo o plnohodnotnou náhradu klubu a rozdíl není, myslím, poznat.

Jaká je vaše filosofie?

Nejdůležitější pro nás je, aby si děti vytvořily kladný vztah ke sportování vůbec a seznámily se s pravidly 'zdravého' sportování. Naučily se, že když si přijdu zasportovat, mají se rozehřát, protáhnout, a pak teprve trénovat, po tréninku se řádně protáhnout. Dbáme na to, aby znaly správné provádění cviků. Netlačíme je do výkonu, soutěží, ale i tuto možnost u nás mají, když k tomu samy dozrají. Děti si nevybíráme, trénovat u nás může každý. Jde nám především o všestranný rozvoj. A to platí u všech našich kroužků.

Je nějaké specifikum vašeho regionu?
Myslím si, že v našem okolí je o atletiku velký zájem. Pořádají se tu různé běžecké závody, kde se naše děti mají možnost seznamovat se závoděním, a myslím, že toho spousta rodičů využívá.

Kolik dětí k vám v současnosti dochází?

V tomto školním roce naše hodiny navštěvuje přes 50 dětí, zájem je určitě vzrůstající. V Zelenči je naše kapacita zcela naplněna a bohužel se nám nedostalo mnoho prostoru v tělocvičně, což se, pevně doufáme, v příštím školním roce zlepší. Nově jsme otevřeli další přípravku i při ZŠ Klánovice, kde jsme úplnými nováčky, ale i tak tam za námi dojíždějí některé děti právě ze Zelenče.

Jak je těžké se k vám přihlásit?

Děti se k nám hlásí na začátku školního roku formou přihlášek, pokud máme volné místo. Přijímáme zájemce i během roku, ale momentálně máme plno a pár čekajících náhradníků. Klasický nábor neděláme, jsme otevřeni všem dětem, které chtějí sportovat. Co se inzerce týče, jsme již zavedené centrum, působíme šest let a máme vytvořenou databázi klientů, kterou včas o všem informujeme. Ale stojíme, samozřejmě, i o nové lidi, proto v průběhu roku seznamujeme veřejnost s naší činností na webových a FB stránkách

Často se řeší špatná kondice dnešních malých dětí. Jak to vidíte vy?

Děti si nevybíráme, hodiny přizpůsobujeme všem. Některé jsou více pro pohyb nadané, mají lepší fyzičku, některé méně. Na tréninku jsme tři, takže pokud je třeba některému dítku věnovat větší pozornost, můžeme se jim věnovat inpiduálně. A musím dodat, že je skvělé, jak se u dětí, které nejsou s fyzičkou, či váhou zcela 'v normě', po pár měsících lepší forma.

Volnočasových aktivit se nabízí tolik, že je někdy těžké děti a potažmo rodiče na atletiku nalákat.

Nám se určitě osvědčila rozmanitost pohybu a pomůcek. Každé dítě si najde, co ho baví a pomůcky jsou pro ně velmi zajímavé. Naše trenérka je i lektorkou trampolínek, in-line bruslení, čímž dětem hodiny a soustředění zpestřujeme. Obzvlášť trampolínky se těší velké oblibě.

Od kolika u vás děti sportují?

Děti u nás cvičí již od šesti měsíců, samozřejmě ne atletiku. Její prvky pomalu začínáme zařazovat do hodin pro nejmenší od 2 let. Přímo v atletické přípravce najdete děti od pěti let, v dalších pohybových kroužcích již od zmíněných šesti měsíců do cca 13-14 let. U starších dětí jsme zaznamenali pokles počtu, ale to může být samozřejmě dáno zájmem o již jednostranné sportovní zaměření s více hodinami tréninku týdně, či přeci jen, na čas náročnějšími školními přípravami.

Kolikrát týdně sportujete?

Pro nedostatek prostoru jednou týdně, na jaře bychom rádi přidali ještě hodinu venkovních aktivit.

Jaká je výše poplatku?
Záleží na počtu hodin tréninku, takže 1500-1700 korun na pololetí, Rodiče cenu akceptují. Pro to, abychom vystavěli sportoviště, je to málo, nicméně na nákup kvalitních pomůcek a zajištění dostatku osob na tréninku je to akorát.

Kde trénujete?

Hlavně v nové tělocvičně naší ZŠ, ale protože chceme, aby se jednalo o plnohodnotnou náhradu klubové činnosti, kdy je k dispozici atletický ovál, tak za dobrého počasí máme dohodnutý ovál v Horních Počernicích. Tam dojíždíme obecním autobusem. Musím říci, že u dětí se to shledalo s velkým nadšením. V Klánovicích pak trénujeme u školy na venkovním sportovišti, kde mají běžeckou dráhu a doskočiště. Přes zimu pak v tělocvičně Beseda, kterou nám dala škola k dispozici.

Co všechno si s vámi děti vyzkoušejí?
Vše. Co nejde v tělocvičně, tomu se věnujeme na oválu, i když pomůcky pro trénování jsou úžasné a v tělocvičně se dá vlastně trénovat skoro vše. Opravdu za odměnu děti mají a asi to je i naše specifikum, jednou za čas trampolínky. Na soustředění se trénuje i in-line bruslení.

Jaký je nejpalčivější problém vašeho klubu?
Nejpalčivější problém je prostor, nemáme možnost více trénovat a přijmout další zájemce, rozdělit děti do více věkových kategorií. Snažíme se řešit s obcí a ZŠ. Samozřejmě dojíždění s třiceti dětmi do vedlejší obce je také velice časově a energeticky náročné, zvažovali jsme využití dotací, o kterých jsme byli z Atletiky pro děti informováni, ale zde jsou, bohužel, možnosti omezené. Řešení vidíme v mobilních sportovištích, ale to je zatím jen naše představa. Snažíme se sehnat další finanční zdroje či možnosti.

Nabízíte v létě tábor, soustředění?
Na jaře jsme měli první soustředění v Houšťce, kde jsme si vyzkoušeli s tamními trenéry starty z bloků, zúčastnili se běhu na 1500 m a věnovali se i in-line bruslení. Na jaře to máme v úmyslu zopakovat. V létě jsme pořádali týdenní soustředění v hotelu Přední Labská, Špindlerům Mlýn. Děti měly celodenní sportovně laděný program- výlety, atletiku, hry, plavání. V létě proběhly také tři příměstské tábory.

Jakých soutěží se děti účastní?

Začali jsme trénovat teprve v minulém školním roce. Nicméně na jaře jsme děti vzali na běh na 1500 m v Houšťce, tam zabodovala hlavně kategorie ve věku šesti let. Ale nutno dodat na obranu starších, že šlo o hromadný, a náš první start vůbec. Dalšího běhu se někteří pod naší hlavičkou zúčastnili přímo v Zelenči na Běhu pro zdraví, který pořádá místní sdružení rodičů. Děti do závodů nenutíme, je to opravdu jen na nich.

Pořádáte nějakou akci i vy sami?

V minulém roce jsme pořádali Mikulášský pětiboj, trošku netradiční čekání na čerty s Mikulášem, což jsme zopakovali i tento rok.

Kolik trenérů u vás s malými dětmi pracuje?
Nyní trénujeme tři, což je, myslím, akorát. Minulý rok jsme byly jen dvě, ale s narůstajícím počtem dětí jsme musely ještě jednu pomocnici přidat. Vzájemně se tu známe, tak jsem si vybrala podle vztahu ke sportu a k dětem, zkusila oslovit a naštěstí to vyšlo.

Co vnímáte jako největší ocenění své práce?

Asi velký nárůst dětí na našich hodinách a to, že jsou ochotny čekat i jako náhradníci. Moc mne těší, že děti chodí na naše hodiny s úsměvem a hlásí se k nám, kdykoliv se potkáme. A určitě musím zmínit i skvělé rodiče, kteří děti i nás podporují, občas nám prominou nějaké to rozbité koleno a hlavně to cítí stejně jako my. Když jsme přišli s novinkou, že bychom jezdili na ovál, nikdo neřekl ne. Oceňuju, že to bylo ve chvíli, kdy jsme požádali o příspěvek na autobus.

Máte nějaké rady pro přípravky, které teprve vznikají?

Naše problémy s prostorem stále přetrvávají, ale snad bude lépe, určitě se nevzdáváme a důsledně budeme bojovat o více místa. Určitě je důležité, aby zakládající byli pro věc zapálení.

Co přejete projektu Atletika pro děti?

Ať dále roste zájem o atletiku a přetrvává stávající nadšení. Projekt se mi moc líbí, když s ním kolegyně Andrea po školení přišla a seznámila mne s ním, byla jsem nadšená ze stránek, loga… tedy toho, co na první pohled zaujme každého laika. Poté,jsem začala řešit zapsání naší přípravky. Oceňujeme nadšení a práci lidí a podporu, kterou začínajícím tento projekt poskytuje. Myslím, že účast v tomto projektu dává naší přípravce i jistou 'solidnost' a možnost seznámit s naší prací širší veřejnost.

Komu se ozvat v případě zájmu?

Petře Pickové na telefon 777899368, nebo mail info@hobbyk.cz. (Stránky Hobbika naleznete ZDE.)

Nakonec se vždy ptáme na nějakou zajímavost, co bychom našli u vás?
Máme živého maskota- sovu pálenou- Rozárku, kterou chová trenérka Andrea. Sovička byla s dětmi i na letním pobytu ve Špindlerově mlýně. Děti se tak seznámily s prací se sovičkou, pomuchlaly si ji a dozvěděly se nějaké zajímavosti ze sovího života.

___________________________________________

Představují se trenérky Andrea a Petra:

Andrea – trenérka atletické přípravky, in-line instruktor, sportovní instruktor, majitelka cestovní kanceláře zaměřené na sportovní pobyty, účetní. „Snažím se své sedavé zaměstnání kompenzovat pohybem jak s dětmi tak dospěláky. Po třech letech praxe s dětmi jsem zjistila, že mě práce s nimi naplňuje, děti jsou upřímné, poznám na jejich tvářičkách, co se jim líbí, nelíbí, zda je tréninky baví či nebaví. To musím vyzdvihnout, protože u cvičení s dospěláky už mi tato zpětná vazba chybí.“

Petra – provozovatelka centra. „Já jsem začala jako 'pomocnice na pomůcky' a protože i můj syn navštěvuje hodiny, a já si bedlivě hlídám nové začínající kroužky pod naším centrem, bylo to nasnadě. Musím říci, že jsem se postupem času učila a přicházela tomu více a více na chuť, takže teď bych si ráda dodělala školení a stala se plnohodnotným trenérem. Jinak z atletických disciplín mě baví hlavně běh, ke kterému jsem se dostala teprve před čtyřmi roky, ale momentálně neznám lepší relax, než sluchátka na uši, kecky na nohy a hurá na stezku.“

Generální partner Českého atletického svazu

Oficiální partneři

Projekt vznikl za podpory