zpět na aktuality

V únoru představujeme přípravku při AC Domažlice

Jak dlouho u vás mohou 'atletit' i ti nejmenší?

Přípravku pro nejmenší jsme registrovali na svazu asi před sedmi lety.

Motto vašeho klubu?

Chtěli bychom dokázat vychovávat atlety od přípravky po dospělé. Především ale chceme u atletiky udržet vyšší počty zájemců a to nejen u přípravky.

Je nějaké specifikum vašeho regionu?

Domažlicko je region spíš vesnický, děti musí za tréninky dojíždět s rodiči z přilehlých, někdy i vzdálených, obcí.

Zaznamenali jste v posledních letech zvýšený zájem?

Ano, zájem je vzrůstající. V současnosti máme v přípravce 36 přihlášených dětí a na tréninky jich chodí pravidelně okolo 20-25.

Často lze zaslechnout stesky ohledně špatné fyzičky dětí, jak to vidíte vy?
Mezi dětmi jsou velké rozdíly. Proto je například ještě dělíme při tréninku na polovinu, aby se podařilo pro každou slupinku najít optimální náplň. Pracujeme se všemi i s obézními.

Co dnes v záplavě možností volnočasových aktivit děti na atletiku naláká?

Děti by si samozřejmě chtěly pořád hrát, takže v tomto věku preferujeme rozvoj formou pohybových her, mezi které vkládáme základní atletické návyky a prvky.

Děláte nábor?

Jednou do roka. Krom toho kdykoliv lze s dítětem přijít na trénink a po domluvě s trenérem ho nechat s ostatními odtrénovat. Pokud se mu u nás líbí, přibereme kdykoliv v průběhu roku. Na internetových stránkách klubu pak lze najít odkaz na nábor, kde si rodiče najdou podrobnosti o tom koho, jak nebo kdy kontaktovat.

Od kolika let u vás děti sportují?

Od 5… až 99 let.

Kolikrát týdně se scházíte?

Přes zimu jednou týdně.

Představíte našim čtenářům blíže vaše zázemí?

V létě trénujeme na městském stadionu a v zimě v tělocvičně místní základní školy. Kvalita zázemí je určitě jedním z faktorů pro rozhodování rodičů, aby dítě do přípravky dali. V našem případě byl proveden v roce 2014 retoping dráhy. Pro zimní přípravu má školní tělocvična nový kabát. Samozřejmostí je na stadionu a v okolí spousta zeleně a díky lokalitě čistý vzduch.

S čím by měli rodiče, kteří dítě do vaší přípravky dají, počítat?
Rodič by měl především chápat přípravku jako snahu o základní výchovu svého dítěte nejen fyzickou, ale i morální. Tedy nebrat přípravku jen jako možnost, kdy „fláknou“ děcko jednou či dvakrát týdně na trénink na 1-2 hodinky a relaxují bez zájmu, co tam dítě získává nebo dělá.

Jaká je u vás výše poplatku?

Poplatky máme nastavené na1500 korun na rok. Rodiče tuto částku bez výhrad akceptují.

Co všechno si s vámi děti vyzkoušejí?

Využíváme pohybové hry rozvíjející rychlost, skočnost, házení a obratnost, podle zaměření tréninku. Dále se snažíme vkládat nejběžnější gymnastické dovednosti například kotouly a zdravotní průpravu.

Jaký je nejpalčivější problém vašeho klubu?

Nedostatek trenérů a lidí ochotných pro atletiku věnovat svůj volný čas. A odpad dětí ve věku staršího žactva a dorostu.

Jakých soutěží se děti účastní a jaké máte úspěchy?

Děti přihlašujeme na krajské víceboje přípravek. Máme samozřejmě i medailisty z těchto závodů, ale nepřipravujeme se speciálně na závody.

Kolik trenérů u vás s malými dětmi pracuje?

Tři až čtyři. V tomto počtu se dá s dětmi pracovat, ale trenérů není nikdy dost.

Co vnímáte jako největší ocenění své práce?

Asi se všichni shodneme, že ocenění a zároveň motivací nám je, když se trénink povede a děti odcházejí nadšené a těšící se na další setkání. Pomyslnou třešínkou na dortu je potom nějaký povedený výkon nebo zlepšení malých svěřenců.

Jak by zněla vaše rada pro ty, kdo chtějí přípravku teprve zakládat?

Asi si jasně definovat dosažitelné cíle, mít zázemí, ujasněnou náplň tréninků. A obklopit se partou schopných lidí, ochotných obětovat volný čas.

Co přejete projektu Atletika pro děti?

Samozřejmě úspěch, protože projekt má smysl. Sportování malých dětí je způsobem, jak je vychovávat nejen k úspěchu na stadionu, ale i v životě a v neposlední řadě je prostředkem pro zdravý rozvoj osobnosti dětí.

Komu se ozvat v případě zájmu?

Václavu Cardovi (vcarda@centrum.cz) Zdeňkovi Forsterovi (Zdenek.Forster@KDYNIUM.cz) nebo Miloši Antošovi (AntosMilos@seznam.cz).

____________________________________________

Představují se trenéři přípravky při AC Domažlice

Zdeněk Forster– předseda klubu, trenér, atletický rohodčí. Je členem AC Domažlice od roku 1988 jako závodník. V klubu vyrostl od dorostence až k vrcholným běžeckým mítinkům, evropským závodům a medailím z mistrovství republiky.

Václav Carda– odpovědný trenér přípravky, závodník. V AC Domažlice je od roku 2004 jako závodník -víceboje, později oštěp.

Miloš Antoš- trenér a závodník- skok vysoký.

Generální partner Českého atletického svazu

Oficiální partneři

Projekt vznikl za podpory