zpět na aktuality

Hlavně, aby běh byl srdcovka

Postřehy trenéra Jana Hřícha si přečtěte níže, karty ke stažení naleznete v PŘÍLOHÁCH vlevo nebo pod textem.

Karta č. 1:

Doporučoval bych dát dohromady rychlého a pomalého běžce nebo běhat ve skupině, kde tempo udává pomalejší běžec. My něčemu podobnému říkáme Mašinka. Samozřejmě vše opakovat a když pomalejší běžec 'odpadne' nebo trenér uvidí, že už nemůže, tak běžce přiřadit do další skupinky. Tím nesnižovat kvalitu odpadlíků!

Karta č. 2:
Něco podobného jsme začali běhat na chodbě školy nyní v zimě. Máme velkou školu, takže chodba o délce 80 m ideální. Úsek tam je pomalejší a úsek zpět rychlejší. Samozřejmě byl problém to dětem vysvětlit, tak jsme je to nechali běhat 4 – 8x podle výkonnosti. Už napodruhé děti pochopily, že musí první úsek běžet pomaleji tak, aby zvládly jít naplno ten druhý.

Karta č. 3:
Tato karta je docela zajímavá a přiznám se, že jsme tento typ tréninku ještě nezařadili, neboť se jej osobně trochu obávám a nevím, jestli je to vhodné pro běžce ve věku 11-12 let. Běhat úseky od 1 min. do 3 min.? Podle mého názoru je na to čas a viděl bych to spíše pro věkovou kategorii 14- 15let. Je fakt, že když jdeme lehce klusat (tempo 5:30 – 6:00 min. na 1 km a běžíme 3- 4 km, tak cca 800 m před koncem stupňujeme tempo, ale tohle si naši atleti přizpůsobili sami. Nevím proč, ale asi cítí konec nebo chtějí závodit. Každopádně je to pozitivní. Samozřejmě běžím s nimi a hlídám je, aby neběhali rychle už od začátku.

Karta č. 4:
Asi jsem částečně odpověděl u karty č. 3 a 1. Je dobré určit 'průměrného' běžce, aby udával tempo. Tím nechci shodit toho atleta, který je momentálně určen udávat tempo, že není, tak dobrý, jako ten nejlepší… Časem se vše může obrátit. U nás se to opět osvědčilo, ba naopak je to bráno humorem a při běhu je hodně legrace. Hlavně v situacích, když se ti lepší snaží tlačit dopředu a ten, kdo je určen udávat tempo, tak je odkáže do patřičných mezí. Zajímavé zpestření je přidat nějakou překážku, dobrý nápad.

Karta č. 5:
Závod? Běh musíte mít rádi a myslím, že pro děti ve věku 11- 12 let a mladší, je dobré je jen učit mít tuto disciplínu rád. Je neoblíbená, bolí, ale je krásná.

Ke stažení

Generální partner Českého atletického svazu

Hlavní partner Českého atletického svazu

Oficiální partneři

Projekt vznikl za podpory