zpět na aktuality

Klub na červen aneb Spartak máme v srdci!

Nejmenší atleti jsou součástí vašeho klubu jak dlouho?

Začínali jsme v roce 2009 s počtem zhruba 25 dětí. Myslím, že jsme trénování malých dětí zachytili jako jedni z prvních atletických oddílů v Praze.

Jaká je filosofie vašeho klubu?

Klademe důraz především na dobrou partu a na to, aby si naši členi atletiku zamilovali. U dětí se pak snažíme o všestrannost a získání základních pohybových dovedností a kladného vztahu ke sportu. Celkově se náš oddíl nesnaží primárně vychovávat profesionální atlety. Řídíme se heslem: Nezáleží na tom, jaký jsi atlet, ale jaký jsi člověk.

Je nějaké specifikum vašeho regionu, ve vašem případě Prahy?

Hlavním specifikem je určitě velká konkurence, protože v hlavním městě je atletických oddílů a školních kroužků atletiky veliké množství.

Kolik máte v současnosti dětí?

Nejvíce děti jsme měli v roce 2015 a to téměř 140. Zájem je vzrůstající, ale letos takový počet nejsme schopni pokrýt trenéry, proto jsme kapacitu snížili asi na 110 dětí.

Časté jsou stesky na nesportovnost dnešní mladé generace, jak to vidíte vy?

Je to různé, ale určitě si myslíme, že jsou na tom děti s fyzičkou hůře než dříve. Hlavně je sport tolik nezajímá a nebaví, protože dávají přednost internetu, počítačovým hrám a podobně. Ale samozřejmě jsou stále i děti, které si radši zajezdí na kole nebo zahrají míčovou hru. Jen je jich méně.

Pracujete i s dětmi, které nejsou pro sport přímo disponované a přesto by se chtěly hýbat?

S dětmi, které trpí obezitou nebo nějakým zdravotním omezením, jsme se zatím setkávali jen málo, ale vždy jsme se s tím po dohodě s rodiči nějak vyrovnali. Určitě jsme se k nim snažili chovat pokud možno stejně jako k ostatním dětem, aby se necítily nějak handicapované.

Jak děti na atletiku v dnešní době nalákat?

My vlastně nic moc neděláme a zájem je zatím stále větší než dokážeme pojmout. Určitě sázíme především na doporučení našich dětí a rodičů mezi jejich přáteli. Nábor děláme jednou ročně na začátku září. Termín je vždy zveřejněn na našich internetových stránkách a dále věšíme plakátek na nástěnku před stadionem.

Jakým způsobem pracujete s rodiči dětí?

Rodiče informujeme o dění v našem klubu a snažíme se je informovat i o věcech mimo přípravku, například o úspěších trenérů dětí, protože většina z nich ještě sama závodí.

Od kolika let u vás děti sportují?

Nyní máme v přípravce ročníky 2005-2008, tedy děti od šesti do jedenácti let. Nejmladší bereme ty, které chodí do první třídy, předškoláky ne.

Kolikrát týdně se sportuje?

Tréninky jsou u nás dvakrát týdně vždy od 15:30 do 16:30. A rodiče by měli počítat hlavně s tím, že atleti nesmí být žádná ořezávátka, a tak trénujeme takřka za každého počasí.

Jaká je výše poplatku?

Příspěvky jsou u nás 4000 korun ročně nebo 2500 na půl roku, což je srovnatelné s ostatními pražskými oddíly.

Kde trénujete v létě, v zimě? Máte i nějaké netradiční místo?

V zimě trénujeme jednou týdně v tělocvičně a jednou týdně ve sněhu. V létě a na podzim občas vybíháme do blízkého parku na Kavčí hory. Naší základnou je pak atletický stadion na Děkance.

Co všechno si děti vyzkoušejí a co mají nejraději?

Her máme spousty, využíváme i netradiční pomůcky jako třeba víčka od lahví, kelímky. Vymysleli jsme vlastní pozemní verzi famfrpálu z Harryho Pottera, dále velmi rádi hrajeme hru o vlajky nebo velké Člověče, nezlob se.

Představíte naši čtenářům naše hřiště?
Náš stadion jen vzkvétá. Posledními novinkami jsou nová vrhačská klec, nové tyčkařské doskočiště a také nakloněná tartanová rovinka, která měří přes 50 metrů. Vybavení máme také vynikající, takže co se týče stadionu a jeho vybavení, myslím, že jsme na tom výborně. Bohužel zázemí stadionu na tom už tak dobře není. Nemáme moc hezké šatny, máme i nedostatečný počet toalet, což je vidět hlavně při závodech. Naše budova je už velmi stará. Plánujeme ale výstavbu nové, kde bude více šaten, toalet a také třeba větší vnitřní prostory pro trénování. Výstavba ale nebude levná a tak záleží, jak se nám podaří sehnat finance.

Nabízíte v létě dětem možnost jet na soustředění?

Ano, jezdíme na dva letní termíny soustředění pro děti z přípravky až po starší žactvo. Pro mladší a starší žactvo dále děláme společné jarní soustředění na Kladně a podzimní v Krkonoších. Na letní soustředění jezdíme do prostředí, kam jezdí letní tábory, to znamená, že nevyhledáváme atletické prostředí a tartanový ovál, ale preferujeme přírodu. Dopoledne vždy volíme atletické tréninky a odpoledne pak hrajeme celotáborovou hru. Ta se vždy týká jednoho námětu, kterým je celé soustředění tematizováno a i my trenéři se zapojujeme. Máme každá svou roli, takže si užíváme převleky a padelní výstupy, což se dětem líbí.

Jakých soutěží se děti z vaší přípravky účastní a jaké máte úspěchy?

Veřejných závodů a různých přespoláků, nějaké inpiduální úspěchy se vždy najdou… My sami pořádáme většinou dvoje veřejné závody, ale naší hlavní dominantou je určitě tradiční Velká Kunratická, kde mají naše děti v podstatě povinnou účast.

Kolik trenérů u vás s malými dětmi pracuje?

Trenérů nás je celkem 9, ale různě se střídáme podle našich možností, takže nechodíme všichni na všechny tréninky. Na jeden trénink nás chodí většinou šest. Nové lidi získáváme z řad našich mladých atletů, které sami oslovujeme, pokud si myslíme, že by na tuto práci byli šikovní. Snažíme se je nalákat na zábavnou brigádu, po které hned můžou na svůj vlastní trénink a nemusí nikam přejíždět. Všichni z naší party do naší přípravky vkládáme hodně energie a nápadů. Ráda bych našim trenérům poděkovala za jejich píli a elán, který nás někdy se zlobivými dětmi opouští, ale vždy ho zase rychle najdeme. A jako největší ocenění naší práce bereme to, že se s dětmi, které začínaly v přípravce, nyní potkávám na závodech a třeba i závodíme společně v našem družstvu.

Co přejete projektu Atletika pro děti?

Určitě ať se mu i nadále daří a vymýšlí pro nás další soutěže a pomůcky- to bereme jako jeho největší přínos. Dalším je možnost setkání dětí s českými reprezentanty.

Komu se ozvat v případě zájmu?

Děti budeme nabírat až v září, takže doporučujeme sledovat naše stránky ZDE, kde bude termín náboru a také formulář k přihlášení.

Na konci se vždy ptáme po nějakém NEJ. Jaké bychom našli u vás?

Profesionální kluby o nás říkají, že na Spartaku běháme kolem táborového ohně a dělají si z nás trochu srandu. Nám se ale daří vychovávat velice kvalitní atlety, kteří umí dosáhnout i reprezentačních úspěchů. My jsme ale především skvělá parta přátel, držíme při sobě a Spartak máme v srdci…a to ne naše NEJ.

Generální partner Českého atletického svazu

Oficiální partneři

Projekt vznikl za podpory