zpět na aktuality

Atletilo se s Pepkem námořníkem

Trenérka Anna Málková píše:

„Na jednom parníku, johoho, bylo nás tam sedm lodníku, johoho“…, zpívá se v jedné písničce, kterou jsme si vybrali jako hymnu pro soustředění Orlíků 2016 – aneb Atletíme s Pepkem námořníkem. Protože mi byla dána role Pepka námořníka, dovolte, aby to trochu upravila: „Na jednom orelském parníku, johoho, přivítali jsme tam 44 lodníku, johoho“…, kteří si na týdenním soustředění mohli zdokonalovat své pohybové schopnosti a nejen to, prostor zde dostali i výtvarné a vědomostní dovednosti malých lodníků/Orlíků.

Soustředění začalo přivítáním, sestavením družstev: Žlutí delfíni, Modré piraně, Červený Titanic a Zelené špenáty a výrobou námořnických triček. Stihli jsme i první trénink, kde si dali záležet na rozcvičení skupinových posádek naší námořní instruktoři. Odpoledne jsme se přemístili na druhý trénink, který jsme odstartovali na tartanovém hřišti MŠ a ZŠ Letní Pole, abychom se mohli věnovat disciplinám, ve kterých závodíme. Pepek námořník a jeho lodníci uvítal tuto možnost trénování. Večer jsme se přemístili do Knihovny města Vyškova, kde nás knihovnice provedli celou „knihovnou/lodí“, aby si lodníci našli poschovávané šifry a došli k pokladu. V podpalubí na nás čekala polonahá mořská víla, kterou lodníci svými vědomostmi oblíkali do barevných šupinkových šatů. Taky si vyráběli barevné skleničky na památku. Všude v lodi na nás číhali moudré knihy, přesto jsme zalehli do spacáků a usnuli s vděčnými pocity za pěkný program laděný v duchu naší plavby.

Druhý den objevili v blízkosti cizí loď/kuželkárnu. Zvědavost byla veliká, jenomže přístup na cizí loď musela být vybojována dělovými koulemi. Pepek námořník má silné družstvo/ taky všichni jedí špenát, a tak se nevzdávají bez boje. Bitva to byla veliká. Nakonec zvítězili všichni, došlo ke smíru a dokonce piráti, kterým cizí loď patří, pustili písničku nejlepším střelcům dělových koulí. Po obědě a poledním odpočinku se vydali na další průzkum do okolí, po šípkách směr neprozkoumané území rybníku „Kačák.“ Než se dostali na toto území, museli zdolávat překážky: aby měli energii – zpívali, aby měli sílu – posilovali, ale taky pomáhali zraněným a museli je nosit, nebo navigovat slepé. Nejhůř na tom byli ti – němí. V cíli je kromě výroby udíc čekalo několik domorodců, kteří s úpem koukali, kde se vzalo najednou tolik lodníků. Úmorné vedro, které nám přálo celý den, neodradilo lodníky a pustili se do namáhavého tréninku sportovní chůze. A že to lodníci/Orlíci umí, přesvědčili natrénovanou technikou a vytrvalostí, na které můžou být pyšní.

Třetí den načerpali nové sily a hurá „Závody na počest Pepka námořníka.“ Je to atletický víceboj, v němž soutěživí mladí atleti měli možnost opět zažít pocit závodníka či závodnice – tentokrát při sportovních disciplínách ve sportu, který trénují celý rok. Disciplíny jako: výška, dálka, překážky, vrh medicinbalem, člunkový běh, trojskok a hod na cíl všichni zvládli. Taky dali do závodu všechno. Rychlost, mrštnost, odvahu, sílu a přesnost. Zato jim patří velká pochvala.

Čtvrtek začal doděláváním lodí. Námořníci dobře vědí, že jim nesmí chybět název lodi, aby si je nespletli s piráty, kormidlo, aby udávali správný směr, ani kotva, která zaručuje bezpečné zakotvení, ale především papoušek, který je měl bavit po dobu celé plavby. Čtvrtek nastoupily posádky do lodí a začala průzkumná plavba. Lodě jsou prostorné, vejde se tam celá posádka. Lodě jsou rychlé, dokážou to na přesunu k místu, kde mají nachytat za stanovený čas co nejvíc ryb. Že v jednotě je síla, dokazuje každé družstvo svázanýma nohama, jako rybářská síť. Ale každé družstvo umí rychle poskládat i roztrhanou mapu, aby se překonaly překážky a dostali se všichni bezpečně na břeh. Krásná plavba. Odpolední pauzu využili na návštěvu námořní policie, aby se dozvěděli, co policie dělá s piráty, kteří nedodržují pravidla. Po této zajímavé návštěvě lodníci svlečení do plavek naskákali do vyškovského akvaparku, aby otužili horkem rozpálené těla. A že plavat všichni umí, to dokazovali při soutěžních hrách na vodě i pod vodou.

Pátek začalo sluníčko ohřívat pevninu už brzo ráno. V tuto dobu se lodníci/Orlíci chystali na výlet do Lulče a jejího okolí. Oběd v sáčku, pití do batůžku a nástup. Cestou jsme se pozdravili se známými lodníky a dál ubíraly metry a kilometry, které byly před námi.

Všichni jsme se vrátili utahaní, leč šťastni, že pěší výlet přežili ve zdraví. Pepek námořník rozdal lodníkům zlaťáky, které si zasloužili, a následovala burza, kde ty zlaťáky měli utratit. Nástup, „a tak končí naše písnička, johoho,“ zpívame. Rozdali se pamětní listy, žluté orlíkovské kšiltovky a společné objetí. Orlíci/ lodníci, byli skvělí!

Děkujeme trenérce Aničce za pěkný článek. Těšíme se na prázninové příspěvky i z dalších oddílů.

Piš, piš, piš nebo tě pod dekou či ve spacáku hryzne atletická myš!

Generální partner Českého atletického svazu

Hlavní partner Českého atletického svazu

Oficiální partneři

Projekt vznikl za podpory