zpět na aktuality

Projekt Atletika pro děti do škol zahajuje svou 3. sezonu

Projekt je určen pro první stupeň základních škol. V loňském roce se ho zúčastnily dvě stovky základek z celé republiky. Budeme rádi, když letos vedle stávajících škol, přibydou i noví zájemci.

Pokud chcete být do projektu letos registrováni, je nutné kontaktovat do konce září emailem jeho koordinátorku, Ivetu Rudovou, irudova@atletika.cz, a zaslat jí vstupní informace. Mail musí obsahovat následující údaje: adresu a název vaší školy, třídu, kontaktní osobu/y, email a telefon. Z každé školy se může zapojit jedna i více tříd, popřípadě celý první stupeň. Připomínáme, že ozvat se nám musejí i ty školy, které s námi už spolupracovaly v uplynulých dvou letech.

Projekt Atletika do škol napomáhá tomu, aby malé školáky tělocvik nejen bavil, ale aby pochopili, jak důležité je, že se pohyb stane součástí jejich zdravého životního stylu. Atletika v začátcích nenutí děti ke specializaci, je zaměřená na všestrannou pohybovou aktivitu, což je podle našeho názoru ideální pro obohacení hodin tělesné výchovy. Učitelé mohou těžit z její nesporné výhody- všestrannosti. Běh, skok a hod jsou totiž pohybové aktivity, které jsou základem nejen pro jednotlivé disciplíny v atletice, ale i skvělým odrazovým můstkem pro jiné sporty.

Projekt je založen na vzájemné informovanosti o vašich a našich aktivitách. Každý rok navíc připravujeme mírnou obměnu této vzájemné spolupráce. V letošním školním roce se budeme inspirovat heslem celého projektu Atletika pro děti: „Běhej, skákej, házej rád, atletem se můžeš stát“ a zaměříme se právě na tyto tři základní disciplíny. Na vše bude stejně jako v minulých letech dohlížet sympatická patronka školního atletění, chodkyně Anežka Drahotová.

Po přihlášení vám pošleme úvodní certifikát. Na něm jsou otvory pro zavěšení malých papírových medailiček, které získáte za to, že nám pošlete informaci o své běžecké, skokanské či házecí aktivitě. Může to být z atletických závodů či akcí nebo přímo z hodin tělesné výchovy. Rádi váš příspěvek zveřejníme na webu a samozřejmě vám pošleme medailičku.

Příspěvky můžete posílat průběžně během celého školního roku, nejpozději do konce května. V červnu už budeme posílat jen odměny. Plnohodnotně zapojené školy, tedy ty, které získají všechny medailičky, obdrží v červnu závěrečný certifikát podepsaný patronkou projektu Anežkou Drahotovou a drobný dárek.

Učitelé se často ptají, co přesně jim zapojení se do projektu přinese. Přinášíme pár nejdůležitějších bodů.


• Metodické materiály (některé zdarma, jiné za zvýhodněnou cenu) – DVD Atletika pro děti do škol, brožura Atletika pro děti, kniha Atletika pro děti a jejich rodiče, učitele a trenéry

• Školení a semináře – možnost účasti na školení Atletiky pro děti do škol v rámci DVPP a na odborných atletických seminářích

• Soutěže a akce – atletické soutěže pro 1. stupeň ZŠ: Atletický trojboj, Štafetový pohár, různé další akce a korespondenční soutěže vypsané Českým atletickým svazem

• Pomůcky pro školní atletiku – jednotlivé pomůcky nebo celou školní sadu si lze zapůjčit na určitou dobu nebo zakoupit přímo od výrobce

• Tištěné materiály – diplomy, letáky, papírové medaile a rozvrh hodin máme ke stažení přímo z naší webové stránky

Více informací o projektu najdete v sekci PRO ŠKOLY, samotné zpravodajství k projektu pak ZDE.

Generální partner Českého atletického svazu

Oficiální partneři

Projekt vznikl za podpory