zpět na aktuality

Halloweenské sportovní strašení

V úterý 25. října se na ZŠ Ostrovní konal halloweenský den s večerní stezkou odvahy. Tato tradiční akce, organizovaná TJ KVS ve spolupráci základní školou, se uskutečnila již po třetí, ale přesto měla akce spoustu zajímavých a atraktivních novinek.

Školní prostory díky paní školnici Jiřině Francové a asistence Denise Beruškové se měnily v okouzlující výstavu již několik dní předem. Pokud jste procházeli školou, narazili jste na spoustu velkých pavučin s obrovskými pavouky, netopýří ráj, myši, krysy a jejich domečky, čarodějnice, mnoho sítí s malými roztomilými pavoučky, dveře, které byly proměněny v mumie. Děti se už dostávaly do halloweenské nálady, na akci se velmi těšily a jejich přípravy spočívaly v nachystání halloweenské masky.

Odpoledne v půl třetí se v tělocvičně sešlo na sto dětí dokonale nalíčených a přestrojených do kostýmů čarodějnic, upírů, kostlivců, mumií, koček, duchů, dýní, netopýrů, zombie a dalších strašidel.

V obou tělocvičnách byl připraven sportovně-zábavný program. V jedné děti probíhaly překážkovou dráhu a zátěží jim byly různě velké dýně, lovily jablíčka z lavoru s vodou, z jednoho člena družstva udělaly mumii a kreslily halloweenské motivy. Ve druhé se házelo na halloweenský kužel, běhalo se pro tradiční motivy, vzduchem létali pavouci, netopýři a krysy a nechyběla ani oblíbená židličkovaná s diskotékou.

Nádherný kout tvoření v tělocvičně připravily paní učitelky Dana Maršálková a Míša Černá s jejich rodinami. V tomto zákoutí jste se mohli cítit jako v pohádce. Na kachlových kamnech se ve velkém hrnci vařila nějaká dobrůtka místní čarodějné bylinkářky, která v pytlíčcích měla netopýří drápky, muší křidélka, sklenice zdobily žabí vlasy, nakládané pukavce a jiné ingredience. Sousední čarodějnice měla také doupě k pokukání. Všude samé stoleté pavučiny, kosti, lebky, pařezy a jedy. Na kůlech visel kotlík, ze kterého se linul dým. Domů si děti mohly odnést nabarvený odlitek ducha, vybarvený obrázek nebo přímo na těle barvou nastříkaný tradiční motiv.

Kolem páté hodiny jsme se přesunuli do školní jídelny, kde bylo připravené bohaté občerstvení. Od rána paní uklízečky pro děti smažily řízky, z listového těsta upekly „šneky“ a organizátorky napekly sladké dobroty. Poděkování patří mojí mamince, která pravidelně na naše akce peče výborné kremrole, pusinky a muffiny.

Hlavním programem v jídelně byla módní přehlídka všech masek. Každý se prošel po mole, kterým se stal červený koberec a porota složená z vrchních čarodějnic bodovala celkový dojem. Do jídelny se už pomalu scházeli rodiče našich nejmenších dětí, aby je doprovodili stezkou odvahy.

Setmělo se a jeden po druhém se vydal naší školou, cestou plnou strašidel. Naše školní strašidla jsou tak hodná, že rozdávala dětem bonbónky. Stezka byla osvícena mnoha svíčkami, ozdobena mnoha světýlky, pavouky, hady. Na schodišti jste narazili na kostlivce. Své si užily děti z II. stupně, které v maskách strašily v prostorách školy, měly však nakázáno strašit s ohledem na mrňousky. Na konci stezky odvahy se všichni podepsali na halloweenskou listinu.

Naše škola je místem nejenom vzdělávání, ale v odpoledních hodinách se denně sportuje v našich vybavených tělocvičnách, běhá v atletickém areálu. Bonusem jsou zavedené tradiční akce, kde se děti hýbou zábavnou formou, dokážou být přínosem pro své družstvo, něco tvoří a vyrábí a hlavně si vzájemně utužují hezké mezilidské vztahy. Nepotřebují telefon ani počítač, prostě jsme spolu dohromady a nejhezčí je, že většina má spokojený úsměv na tváři.

Nově se mezi nás přidala početná skupina dětí ze II. základní školy, která sportuje s vychovatelkou družiny Romanou Hrovatitschovou v pohybových hrách a jsou zapojeni do projektu ČAS Atletika pro radost I. Věřím, že si děti poslední školní den před podzimními prázdninami díky práci všech obětavých organizátorů náležitě užily.

Generální partner Českého atletického svazu

Oficiální partneři

Projekt vznikl za podpory