zpět na aktuality

Osmé narozeniny Atletiky pro děti jsme oslavili v prosluněném Slaném

Projekt Atletika pro děti přilákal jen za uplynulý rok více než 15 tisíc malých sportovců, kteří s námi atletí v klubových a školních přípravkách, ale i v atletických kroužcích. A mnoho zájemců se sešlo i při slavnostním zakončení osmého ročníku projektu, kdy si mohla veřejnost na vlastní kůži vyzkoušet zábavný víceboj, při němž se používají speciální pomůcky Atletiky pro děti. Adekvátní kulisou jim k tomu byly krásné babí léto a svěží zeleň na stadionu VSH Slaný, který pro tento rok vystřídal kladenské Sletiště, jež akci hostilo v minulosti. „Jsem velmi rád, že se projekt Atletika pro děti ve Slaném představil. Atletika je tu novým sportem, protože teprve od roku 2013 může využívat nově zrekonstruovaný stadion, předtím jsme právě kvůli chybějícímu zázemí ani atletický oddíl neměli. Akce je určitě i takovým malým náborem a budu rád, když do oddílu přibydou po dnešku nové děti,“ prohlásil starosta Slaného Martin Hrabánek.

Tak jako každoročně byla akce ozvláštněna exhibicí známých atletů. Letos pozvání přijaly naše elitní vícebojařky Eliška Klučinová a Kateřina Cachová, které doplnila bývalá špičková lyžařka Eva Vrabcová Nývltová, která v posledních letech s nebývalým úspěchem překlopila svou kariéru do atletických kolbišť a září ve vytrvaleckých bězích. Společně ještě se starostou Slaného Martinem Hrabánkem absolvovaly dovednostní soutěž v hodu oštěpem. Házelo se na tři různé vzdálenosti pravou i levou rukou, přičemž pro pořadí byla klíčová míra odchylky, přičemž platilo, že čím menší, tím lepší.

Do výsledků se propsalo, jak si kdo s oštěpem rozumí. Nejmenší odchylky 262 cm (při šesti pokusech to dává průměr jen něco málo přes 40 cm na jeden hod) dosáhla Eliška Klučinová, následovala ji Kateřina Cachová. Eva Nývltová měla k náčiní, s nimž neměla prakticky žádné zkušenosti, pochopitelný respekt, však také na začátku exhibici v žertu prosila, aby jí snad oštěp radši ani do ruky nedávali. Nicméně se jako správná sportovkyně závodu zúčastnila, a i když skončila až na čtvrtém místě za panem starostou, humor a nadhled ji neopouštěly. Stejně jako ostatní věděla, že soutěž je tu hlavně k pobavení přihlížejících a jako ukázka toho, že u atletiky dokáže být legrace.

Podobný vzkaz chce dětem sdělit i sama Atletika pro děti. A jak lze soudit i z vyjádření elitních atletek, zřejmě se jí to daří. „Ráda si obejdu všechny stanoviště a pořádně si všechny ty pro mě nové pomůcky prohlédnu,“ pronesla Kateřina Cachová na adresu atletického víceboje, který okolo probíhal. S Atletikou pro děti přišla do většího kontaktu poprvé a projekt na ni zapůsobil. „Moc se mi takováto prezentace atletiky líbí a je skvělé, že se díky takovéto akci dostane do povědomí, že atletika je pro děti prima sport,“ hodnotila Cachová.

Akci, na níž byl přítomen i patron projektu – známá postavička Krteček, si pochvalovala i maminka Milena Organiščáková, která dorazila se dvěma dětmi a babičkou. Obě holčičky ve věku 9 a 10 let dokonce chodí do místního oddílu a ta starší vyniká ve běhu. „Takže jsme tu jako doma a vše více méně známe. Moc nás ale všechny potěšil Krtek. Je vtipný a akci tak nějak dává na originalitě,“ shrnula za rodiče, kteří do místního oddílu své děti velmi rádi posílají, paní Organiščáková.

Foto: autorka

Generální partner Českého atletického svazu

Oficiální partneři

Projekt vznikl za podpory