zpět na aktuality

První várka bezva nápadů v projektu Fandíme kontinentům

Velmi se nám líbil příspěvek jirkovských atletů a to nejen nápadem, ale i skvělým zpracováním. Jirkovští se inspirovali známými fotografiemi Emila a Dany Zátopkových a zrealizovali je znovu v roce 2017. „V Jirkově jsme si udělali olympijský trénink s manžely Zátopkovými ve finských Helsinkách roku 1952. Klaka fanoušků byla velmi hlasitá a naše dětské sportovní naděje se rády k Zátopkovým přidaly,“ připsali k extra skvělým fotkám trenéři Marcela a Martin Hájevští.

Malí atleti z TJ Lokomotivy Břeclav sice 'zůstali doma', ale pojali to nápaditě. Skládali z barevných kloboučků naši vlajku. „Skládali jsme ji na čas. Starší přípravka už musela pořádně zapojit mozkové závity a i svaly, aby poskládala vlajku podle plánu. Mladší děti pak skládaly vlajku podle barevné nápovědy. Nás trenérky potěšilo, že všechny děti a to i ti nejmenší prckové, poznaly o jakou vlajku se jedná. Těšíme se na další kontinenty,“ připsala k zajímavým fotkám trenérka Klára Klimovičová.

Po Evropě se cestovalo i v ZŠ Havlíčkova v Litoměřicích. Zapojili se tam vedle paní trenérky Miloslavy Šikýřové i páni učitelé – dětem pomohli s orientací na mapě. Malí atleti si na cestě po Británii zahráli Famfrpál. Nám se velmi líbil nápad na uspořádání tradičního závodu veslic mezi slovutnými kolejemi Oxfordu a Cambridge.

V Šestajovicích, které najdete kousek od Prahy, si zahráli na slavný závod Praha – Běchovice. K tomuto účelu byl vyrobený legendární patník s číslem 13. Skvělý nápad! „Děti samozřejmě neběžely celých 10 km, ale jen 10 kol. Mohly se vyfotit u 'patníku s číslem 13', který k Běchovicím neodmyslitelně patří. Někteří zaběhli s opravdovým číslem z tohoto závodu. A protože nemáme v hale žádné stoupání, vymysleli jsme místo stoupáku Hrdlořezáku, alespoň náročnou dráhu,“ napsala nám trenérka Karolina Hanáková z Atletu Šestajovice.

Podívejme se i do atletického kroužku Neratovice. „Děti si na tréninku vylosovaly zemi, kterou měly na dalším tréninku reprezentovat. Jejich úkolem bylo si vytvořit číslo – přední část jméno atleta z dané země, zadní část vlajka země. Evropský trénink jsme pojali jako soutěžení v technických disciplínách – skok z místa, hod medicinbalem, skákání na lavičku s výdrží a hod oštěpem,“ vysvětlila náplň trenérka Andrea Pátková.

V AC Praha 1890 stihli trénink ještě před tím, než se schovali do tělocvičny. „V Evropě jsme navštívili tři země. Zaletěli jsme si do Anglie na pravý anglický čaj, ve Francii si dali oblíbená žabí stehýnka a v Maďarsku budapešťskou klobásu,“ poslala z AC Praha 1890 vzkaz Katka Zouharová.

Na řadě je Frýdek- Místek. Co podnikali tam? „V Itálii jsme se chvíli váleli v žlutém písku a pak jsme do něj skákali na výkon. V Norsku jsme poletovali jako sněhové vločky z místa na místo. V Německu jsme přeskakovali překážky a ve Francii jsme házeli kusem francouzského sýra. Dětem se sportování líbilo a těší se na další kontinent,“ informovala nás Klára Maštalířová.

S první várkou evropského atletění se rozloučíme v Táboře. „Na společný trénink se u nás sešel tým z celé Evropy. Táborská drobotina se seznámila s velkými jmény evropské atletiky a s evropskými státy. V sestavě nechyběla Dafne Schippersová, Johannes Vetter či Christophe Lemaitre. Z českých zástupců se zúčastnila Bára Špotáková a Zuzana Hejnová. Trénink probíhal formou překážkové dráhy a nechyběl ani Velký Taxis,“ zakončují přehlídku nápadů trenérky Martina Smažíková a Lucie Šetelíková.

Generální partner Českého atletického svazu

Oficiální partneři

Projekt vznikl za podpory