zpět na aktuality

Fandíte kontinentům o sto šest

Do projektu Fandíme kontinentům se například zapojili atletíci z přípravky při TJ Jäkl Karviná. „Děti měly za úkol kreslit vlajky států EU a na zadní stranu papíru napsat a popsat nejvýznamnějšího atleta dané země,“ vysvětlil nám trenér Milan Rus. Velmi pěkné fotografie, ta nejpovedenější ilustruje celý článek, nám poslali z pražského Človíčka. Děkujeme!

Propracovaný program připravily trenérky ze ŠAKu Novoborská. „Pro první etapu jsme se rozhodli navštívit naše sousedy – Slovensko, Polsko, Německo a Rakousko. Jako první jsme se z Prahy zajeli podívat k našim východním sousedům na Slovensko za cyklistou Petrem Saganem, se kterým jsme si dali malý závod a následně si popovídali o cyklistice. Pak jsme vyrazili na sever do Polska, kde jsme se setkali se skokany na lyžích Adamem Malyszem a Kamilem Stochem, kterých jsme se zeptali, jak se připravují na sezonu. Od polských sousedů jsme vyrazili na západ do Německa. Zde, k velké radosti převážně chlapců, jsme měli možnost zakopat si a proběhnout se na stadionu úspěšného klubu FC Bayernu Mnichov. Poslední zastávku jsme udělali na jihu Rakouska, a to konkrétně za legendou formule 1., Niki Laudou, kterému se na německé trati v Nürburgringu stala vážná nehoda, kdy nechybělo mnoho a Niki Lauda by nebyl mezi námi.

A protože jsme byli po návštěvách u našich sousedů unavení a vyčerpaní, s radostí jsme se vrátili zpět do naší vlasti, né nadarmo označované jako srdce Evropy, kde sídlí i náš klub ŠAK Novoborská, a to konkrétně v Praze 9,“ popsala trenérka Karolína Hrodková, co s dětmi podnikala a nám se povídání velmi líbilo.

TJ Sokol Plzeň-Petřín pro malé sportovce připravil přímo skotačení po Evropě. „Děti se učily přeskakovat země podle velikosti a také poznávat jejich dobré skokany do dálky, výšky či o tyči,“ připsali nám k zásilce z Plzně.

Přímo fanouškovsky pak svůj program připravily trenérky z TJ MDDM Ostrov. „Protože fandíme Evropě, děti sjednotily barvy triček do barvy Evropy a přes překážky s patronem Colinem Jacksonem proběhly celý kontinent,“ připsaly nám trenérky k fotografiím, na kterých se zpodobniy přímo v roli patrona první části kontinentálního atletění, Colina.

A i v Sokole v Hradci Králové začali fandit kontinentům. „Pomohlo nám pexeso se státy Evropy. Naši malí atletíci slyšeli název státu a běželi si pro jedinou kartičku jeho hlavního města. No a to jsme zopakovali i obráceně a najednou tady byla skupina 70 dětí, která poznává jednotlivá hlavní města celé Evropy a ještě k tomu jsme naběhali spousty metrů, možná i kilometrů.

A aby to nebylo to jediné, co o Evropě víme, tak jsme zdolávali i 4809 schodů. To nebyly jen tak obyčejné schody, ale každý schod představoval jeden výškový metr. Zdolávali jsme totiž nejvyšší horu Evropy, Mont Blank. Děti měly kartičky a do nich jsme zapisovali počet zdolaných schodů my trenéři, rodiče i samotné děti. Nyní už má většina dětí zdolanou tuto horu a bezpečně znají její jméno, její výšku i některé naše horolezce,“ napsaly nám trenérky a nám se jejich nápad moc líbí.

Dále se zapojil Orlík Vyškov. „Stejně jako Orlík 1 (nejmenší členové našeho oddílu) se i tréninková skupina Orlíku 2 zapojila do kontinentálního trénování. Všechny soutěže byly propojeny evropskými a českými sportovci a disciplínou hod oštěpem. Děti byly rozděleny do 3 týmů – podle barev české vlajky a soutěžení si užily,“ napsali nám větší Orlíci.

A co orelská jednička? „V listopadu jsme se vydali do Francie na slavnou Tour de France. Po důkladné – cyklistickoatletické – rozcvičce jsme zvládli nejprve časovku jednotlivců a poté i časovku družstev. Poté se celý peloton přesunul do vysokých hor. Čekaly nás výšlapy na alpské vrcholy, prudké sjezdy, průjezdy dlouhými tunely… Všechno jsme ve zdraví přečkali a naši závodníci zamířili přímo do Paříže. Po závěrečném kličkování pařížskými uličkami jsme se všichni dostali až k Vítěznému oblouku a šťastně projeli vytouženým cílem. No a vítězové byli úplně všichni,“ uzavírají Orlíci, kteří vše parádně zaznamenali na videu, které můžete vidět ZDE.

Budeme se těšit na další vaše skvělé příspěvky. Atletění v Evropě nám už už končí a tak si příště povíme i to, kam se vydáme dál.

___________________________________________________________

POZOR:

Příspěvky ke kontinentálímu atletění zasílejte na adresu fandimekontinentum@centrum.cz. Prosíme vás, adresu používejte pouze k účelu informování nás o vašich aktivitách v projektu Fandíme kontinentům. Veškerou další poštu k ostatním projektů, své dotazy atd. zasílejte na vám dobře známou adresu: atletikaprodeti.cz. Děkujeme vám!

Generální partner Českého atletického svazu

Oficiální partneři

Projekt vznikl za podpory