zpět na aktuality

Kontinentální atletění dětí podpoří hvězdní patroni

V kalendáři atletických akcí pro příští rok na území České republiky jasně hraje prim Kontinentální pohár. Uskuteční se v Ostravě 8. a 9. září. Dětem tuto zajímavou akci přiblíží dva dlouhodobé projekty.

Nejmenší atleti zapojení v atletických oddílech a klubech do projektu Atletika pro děti a Atletika pro radost I. budou až do května ve čtyřech blocích poznávat atletění na čtyřech kontinentech v rámci projektu Fandíme kontinentům. S akcí se tak seznámí na 117 místech republiky kolem pět a půl tisíce dětí.

Zajímavý koncept dlouhodobé soutěže byl připraven i pro základní a střední školy ostravského regionu. Díky projektu “Ostrava fandí kontinentům”, který připravil Český atletický svaz společně s městem Ostrava a Moravskoslezským krajem, tak bude žít sever Moravy atletikou celý rok.

Projekt slavnostně odstartoval 16. listopadu rozlosováním zapojených škol do týmů reprezentujících jednotlivé kontinenty a to přímo na radnici města Ostravy. Celkem bude atletit 30 základních škol a 27 škol středních.

„Cílem projektu ‘Ostrava fandí kontinentům’ je zapojit děti do pravidelné pohybové aktivity. Protože atletika je základem všech sportů, tak se v této souvislosti propojení nabízí. Pokud chceme děti zaujmout, určitě je důležité, aby měly v rámci soutěží své patrony – tudíž jsme ke spolupráci přizvali čtyři přední české atlety, kteří se stali tvářemi školního projektu, v němž se v průběhu celého roku v různých rolích budou angažovat,” vysvětlil předseda Českého atletického svazu, Libor Varhaník. „Zároveň bychom chtěli využít i faktu, že se do Ostravy sjedou atleti ze všech světadílů. Ambasadory jednotlivých škol budou přední atletické hvězdy z jednotlivých kontinentů, které propojíme přímo se školami. Děti se tak dozvědí i něco o kultuře, zvycích či přímo životě atletů v různých částech světa,“ dodává Varhaník.

Ambasadorem Evropy se stal bývalý světový rekordman v běhu na 110 m překážek Colin Jackson, americké atlety bude povzbuzovat autor nejdelšího dálkařského výkonu historie Mike Powell. Zbylé dva kontinenty si “rozdělily” dvě bývalé mistryně světa v běhu na 400 m překážek: výběr Austrálie a Oceánie povede Jana Pittmanová a ambasadorkou Afriky bude Nezha Bidouaneová.

„V Ostravě jsem byl několikrát a pokaždé se mi dostalo opravdu vřelého přivítání a podpory od atleticky znalého publika. Proto jsem rád, že se v roli ambasadora vrátím. Je to pro mě čest,” vzkázal Colin Jackson. Ambasadoři jednotlivých týmů budou se soutěžícími školami propojeni na dálku, už nyní jim poslali úvodní motivační dopis ke vstupu do soutěže.

Určitě je důležité uvést, že ambasadoři 'atletí' i s dětmi ve školních atletických klubech a přímo v oddílech, které se účastní druhého projektu, Fandíme kontinentům. Do začátku prosince mají trenéři pro děti v přípravkách a atletických školních klubech připravit jeden trénink inspirovaný právě Evropou. V ostrovské TJ MDDM připravili pro děti trénink přímo v maskách ambasadora Evropy, Colina Jacksona. „Protože fandíme Evropě, děti sjednotily barvy triček do jejích barev a přes překážky s patronem Colinem Jacksonem proběhly celý kontinent,“ napsaly nám trenérky.

Vedle ambasadorů má celá akce “Ostrava fandí kontinentům” i své patrony. Budou jimi dvojnásobná olympijská vítězka Barbora Špotáková, halový mistr světa v běhu na 400 m Pavel Maslák, stříbrný medailista z mistrovství Evropy ve skoku o tyči Jan Kudlička a juniorská mistryně světa ve výšce Michaela Hrubá. Právě oni byli přítomni již zmíněného slavnostního zahájení a rozlosování týmů v Ostravě.

„Každý projekt, který přitáhne děti ke sportu, je důležitý. Jako rodák z Havířova jsem navíc rád, že se podobný projekt koná právě v našem regionu,” řekl Pavel Maslák, patron afrického týmu atletících školáků a středoškoláků. „Kontinentální pohár je týmovým soubojem a projekt Ostrava fandí kontinentů bude také soubojem týmů – jen těch školních,” popsal, co se mu na projektu líbí český tyčkař, patron týmu Ameriky, Jan Kudlička. Patronkou Asie a Oceánie se stala Barbora Špotáková, modrou barvu Evropy bude podporovat výškařka Michaela Hrubá.

Čtveřice českých atletů ale nebude pouze tvářemi z plakátu, v jednotlivých fázích projektu se ho i aktivně zúčastní – ať už prostřednictvím videopozdravů nebo osobní návštěvou jednotlivých základních škol.

Zapojení škol v regionu kvituje i hejtman Moravskoslezského kraje, Ivo Vondrák. „Ročně vynakládáme mnoho peněz nejen na pořádání sportovních akcí mezinárodního významu, ale i na podporu činnosti sportovních klubů, tělovýchovných jednot, pravidelného sportování dětí, mládeže, seniorů i handicapovaných lidí. Je pro nás důležité, aby se zlepšovaly podmínky pro sportovní aktivity nejen vrcholových sportovců, ale i amatérů. Proto je naprosto přirozené, že podporujeme i projekt Ostrava fandí kontinentům. Soutěží propagujících zdravý životní styl a pozitivní vztah ke sportovním aktivitám není nikdy dost,“ uvedl Vondrák.

Projekt “Ostrava fandí kontinentům” se zamlouvá také představitelům Mezinárodní asociace atletických federací IAAF. Díky jejich pozitivnímu přístupu se děti z dlouhodobého projektu představí i přímo v rámci předprogramu Kontinentálního poháru 8. a 9. září na Městském stadionu v Ostravě. Zástupci jednotlivých zúčastněných škol pak nebudou chybět jakožto zapálení fandové v hledišti.

FOTO: www.ostrava2018.org

Generální partner Českého atletického svazu

Oficiální partneři

Projekt vznikl za podpory