zpět na aktuality

Jak se mají nová „áešpéčka“?

Projekt vychází ze vzájemné spolupráce místních atletických oddílů a „jejich“ škol, na kterých se tak od září za mentoringu zkušených trenérů věnují základům atletiky. Více nám o tom napsali například z Domažlic.


„O děti rozhodně nouze není, ohlasy rodičů jsou pozitivní a spolupráce s vedením školy je maximálně výborná. K dispozici máme krytou halu s tartanovým povrchem a využíváme sadu dětské atletiky. Ta je nezbytnou součástí každého tréninku. Upřímně mohu říct, že děti jsou velice aktivní a vděčné,“ napsal nám o spolupráci AC Domažlice a ZŠ v České Kubici trenér Miloš Antoš.

Atletika na mnohých místech zajímavě doplnila možnosti sportovního vyžití. „Naše škola ve Vinoři byla zatím jen tradiční líhní malých badmintonistů. Od září je tomu jinak, ve škole se zabydleli i atleti. V prvních ročnících trénujeme zatím společnou přípravku, od druhých tříd se pak „dělíme“ na badmintonisty a atlety – i když tu specializaci neberme nijak vážně, obě skupinky se držíme hesla „Běhej, házej, skákej rád, atletem se můžeš stát!“ Napsala nám trenérka a učitelka Katka Zouharová ze ZŠ Vinoř.

Začátkem listopadu škola dostala sadu dětské atletiky. „Nám všem udělala ohromnou radost sada firmy Jipast. Nejprve jsme obě skupinky použily sady tak nějak „klasicky“, to co se na první pohled nabízelo: skok přes překážky, skok do dálky, hod kometkami. Postupem času se předháníme my trenérky obou skupinek v nových a nových inovacích, jak vše co nejvíce netradičně použít,“ dodává paní učitelka Zouharová z Vinoře. Právě možnost používat atletickou sadu, její variabilita a vyladění pro potřeby malých atletů, byl nejčastěji zmiňovaný přínos pro nově vzniklé školní přípravky.

V září 2017 zahájila svoji činnost i AŠP v Jalubí. „Z celkového počtu 94 žáků školy navštěvuje tréninky 32 dětí, což je pro mne jako učitelku-trenérku potěšující. Hned v říjnu se několik dětí představilo na Slováckém běhu v ulicích města Uherské Hradiště. Před Vánoci se jich 21 zúčastnilo Vánočních halových vícebojů také v Uherském Hradišti. Dosáhli jsme ceněných dvou 6. míst. Jsem ráda, že mám k dispozici diplomy a mohu je po závodech všem dětem předat na památku a pro další motivaci. Na jaře se určitě zúčastníme i venkovních vícebojů přípravek,“ napsala nám o to, co všechno podnikají Monika Stindlová, trenérka AŠP Jalubí. Díky projektu Fandíme kontinentům, do kterého se také zapojili, si pak pochvalují inspiraci pro nové, neokoukané tréninky.

A ještě na skok do Opavy. Atletická školní přípravka ZŠ Otická při TJ SOKOL OPAVA nám napsala: „Jelikož máme malých atletů na tréninku velký počet a to různých věkových kategorií, věnujeme se jak těm nejmenším dětem prostřednictvím zábavných atletických her a cvičení, tak i těm starším atletům, těm dáváme více "do těla". Aby se velcí i malí navzájem podporovali a fandili, mnoho sportovních aktivit dělají společně. Malí atleti tak ve svých starších kamarádech vidí vzor a motivaci. Naopak starší děti se učí pomáhat těm mladším a vést je k týmové spolupráci. A po první polovině školního roku můžeme říct, že se jim to všem moc pěkně daří!“ Zaznělo z Opavy k často zmiňovanému tématu a to, že se trenéři musejí věnovat dětem ve velkém věkovém rozpětí. Trenéreky Blanka Kokořová a Radka Czudková to ale vzaly jako výzvu a stejně jako všichni ostatní z toho naopak vytěžily jen to nejlepší.

Jak to v „áešpéčkách“ vypadá, na to se podívejte v následující fotogalerii.

Generální partner Českého atletického svazu

Oficiální partneři

Projekt vznikl za podpory