zpět na aktuality

Projekt Atletika pro radost I se vydařil

„Činnost zahájily atletické školní přípravky na začátku školního roku, v září 2016. Projekt je totiž postaven na propojení konkrétního atletického oddílu a prvního stupně vybrané základní školy,“ vysvětluje koordinátorka projektů Iveta Rudová. Spolupráce byla nastavena na dva roky a je potěšující, že většina přípravek bude pokračovat i dále, a to bez přímé podpory Českého atletického svazu, pouze ve spojení s oddílem či spolupracujícím klubem.

Dvouletá podpora ČASu rozjezdu napomohla. Každá zapojená atletická školní přípravka obdržela sadu pomůcek, metodiku a trenéři finanční odměnu. Pro samotné učitele/trenéry, kteří děti v kroužcích vedou, bylo velmi přínosné školení v Nymburce, kterým prošli.

„První část projektu byla velmi úspěšná. Trenéři zasílali průběžně informace o činnosti své AŠP, projekt splnil vše to, co si vytyčil. Došlo i k navýšení členské základny v oddílech a klubech a tedy i v ČASu,“ dodává Iveta Rudová.

Zapojení se do projektu hodnotí kladně i samy školy. „Dvouletá činnost přípravek měla mezi dětmi velký ohlas. Starší se zapojovali postupně do činnosti atletického oddílu- mladšího žactva a u zápisu do 1. tříd se naopak o činnost atletických přípravek zajímali rodiče nastupujících dětí. Díky činnosti AŠP na škole se zvýšil zájem o atletiku mezi dětmi a bylo dosaženo celé řady sportovních úspěchů,“ napsali nám například ze ZŠ Vyhlídka, která spolupracuje s SKM Valašské Meziříčí.

„I díky APR jsme získali nové hodiny ve školní tělocvičně a se zapůjčenými pomůckami z atletické sady byly a jsou tréninky pestré a pro děti aktraktivní. V prvním roce se děti seznamovaly s atletikou jako takovou a poznávaly taje a kouzla jednotlivých disciplín, v druhém roce už pilovaly více techniku běhu, skoku, hodu i vrhu,“ napsali nám do hodnocení ze ŠAKALu Kbely, který spolupracuje se ZŠ Albrechtická. „Bez přemýšlení do toho jdeme i v dalším školním roce,“ shrnula pak za všechny trenérka Süssnerová z AC Česká Lípa spolupracující se ZŠ Zákupy.

Učitelé dále zmiňovali, že díky atletickému kroužku vyjeli s dětmi na mnoho zajímavých závodů, zúčastnili se Štafetového poháru, rozjeli obdobný kroužek i pro druhý stupeň nebo se všichni setkali na společenských akcích typu Mikulášské. Velké oblibě se těšila i sada pomůcek, kterou děti rády používají. Pro rodiče je velkou výhodou, že se atletí přímo ve škole, takže odpadá starost s dojížděním dětí za atletikou.

———————————————————————

Níže se podívejte na fotogalerii, která vám činnost některých AŠP přiblíží. Činnosti "dvojek", AŠP, které začaly polupracovat v roce 2017 se budeme věnovat v samostatném článku.

Generální partner Českého atletického svazu

Oficiální partneři

Projekt vznikl za podpory