zpět na aktuality

Oslavili jsme společně 9. narozeniny Atletiky pro děti

Atletika pro děti se ve Slaném představila už podruhé. „Jsme rádi, že se po loňské úspěšné akci atletika pro nejmenší do Slaného vrátila. Propagaci sportu formou akce, na které se mohou aktivně zúčastnit rodiče spolu se svými dětmi, velmi vítáme a podporujeme,“ uvedl starosta Slaného Martin Hrabánek.

Díky krásnému počasí do Slaného dorazilo na čtyři sta návštěvníků, okolo tří stovek z nich si i přímo vyzkoušelo atletické disciplíny vhodné pro rodiče s dětmi. V pěkném areálu místního stadionu se totiž vedle Atletiky pro děti veřejnosti představil i nový pilotní projekt- Atletika pro celou rodinu.

„Určitě bychom akce, na kterých si zasportuje celá rodina, uvítali častěji. Vedle toho, že tu vidím plno sportujících dětí a jejich rodičů, tak mě zaujalo i plno sportujících seniorů,“ vypíchl pan Zdeněk Víšek z nedaleké Knovíze, který byl na akci s vnoučkem a zastupoval tak zmíněné aktivní seniory. „Sám jsem atletiku dělal před 50 lety a o tom, co tu vidím za vybavení, ale hlavně o tom přístupu k dětem se nám ani nesnilo,“ zhodnotil pan Víšek, který je po celý svůj život, právě díky atletické průpravě v mládí, sportovně aktivní.

Akce koncipovaná jako společný zážitek pro celou rodinu se líbila i vicemistryni Evropy, oštěpařce Nikole Ogrodnikové. „Do dneška vzpomínám na závod rodič-malý atlet, který pro nás zorganizovali v Atletice Porubě. Rodiče mě do té doby jen viděli na závodech a pro tatínka, se kterým jsem disciplíny 60 m, hod míčkem a skok do výšky absolvovala, to byl zajímavý vhled do toho, co vůbec dělám,“ zavzpomínala sympatická oštěpařka na doby, kdy ona sama s atletikou začínala. „Já jsem se pak ale už rychle specializovala, takže tou hravou fází, kterou tu vidím, jsem skoro neprošla. Ale děti ve věku, v jakém je tu vidím kolem sebe, by si rozhodně hrát měly,“ řekla při pohledu na zástupy malých neposedů na trávníku.

A protože se navíc slavily narozeniny, bylo záhodno oslavenci, tady Atletice pro děti, něco popřát. Poprosili jsme o to přítomné elitní atlety. „Projektu přejeme stejnou dávku kreativity a invence, kterou se prezentoval doposud. Rádi vidíme usměvavé děti, které baví se hýbat,“ shodli se vícebojařka Eliška Klučinová a oštěpař Vítězslav Veselý, kteří se společně s Ogrodníkovou dětem po celou dobu své přítomnosti přátelsky věnovali a dali jim tak skvělý příklad, že jsou těmi správnými vzory. Krom toho ještě stihli pobavit páky exhibicí v hodu oštěpem na přesnost a postarali se tak o příjemné odpoledne pro všechny zúčastněné.

Fotogalerii Eduarda Erbena si můžete prohlédnout ZDE.

Atletika pro děti (APD) a Atletika pro celou rodinu v číslech
——————————————————————-

V rámci projektu APD v současnosti pravidelně sportuje 25 tisíc dětí
Zapojilo se do něj 200 oddílů a klubů z celé ČR

Pilotního projektu Atletika pro celou rodinu se účastní 200 rodin z celé republiky

Participuje na něm 15 vybraných oddílů a klubů

Foto: Eduard Erben

Generální partner Českého atletického svazu

Oficiální partneři

Projekt vznikl za podpory