zpět na aktuality

Atletika pro radost v atletických školních přípravkách

Hned na úvod zamíříme do pražského atletického oddílu Atletika Líbeznice, odkud nám napsaly trenérky Monika Píchová a Andrea Pischnothová: „Naše malé atlety můžete vidět postávat před školou každé úterý – usměvavé, spokojené a neustále v pohybu – čekající na svou atletiku. Z družiny se k nim přidají další kamarádi a hurá vyběhnout schody do šatny a pak rovnou do tělocvičny základní školy. Malá atletika má jasný směr a cíle – hlavní je radost z pohybu a dobrá parta“.

Přípravky se na zimní období přesunuly do tělocvičen spřátelených základních škol: "Od listopadu sportujeme ve školní tělocvičně a i přes omezený prostor se nám daří dostatečně vyřádit, hlavně díky školnímu nářadí a novým pomůckám dětské atletiky", napsala nám trenérka Romana Šutová ze ZŠ Zborovice (AK Kroměříž).

Pomůcky ze sady dětské atletiky jsou velmi oblíbené a hojně je využívají všechny přípravky: „Jsme rádi, že máme novou sadu, zvláště si děti oblíbily překážky, kužely a žebřík“, píše Daniel Gwozdz z Atletického klubu Havířov. "Děti velmi baví trénovat hod s raketkami a míčky se stuhou. Velmi často využíváme překážky. V tělocvičně je vždy zařadíme do cvičení na stanovištích nebo různých překážkových drah, které jsou u dětí nejvíce v oblibě“, napsala i Helena Hanusová z Brna. Vymyslet správnou tréninkovou náplň není jen tak, což potvrzuje Jaroslava Mlsová z Blatné: „Musí se dobře rozmyslet, co lze za jeden trénink stihnout, například pokud rozbalíme překážky, pak si zatím s nimi vystačíme po zbytek tréninku. Asi nejatraktivnější z celé sady jsou pro děti míčky s ocáskem – kometky“.

A jak „áešpéčka“ závodí?

„Se starým rokem jsme se rozloučili pohybem, protože někteří z nás se zúčastnili Silvestrovského běhu. V lednu se konalo v Praze Mistrovství Karlovarského kraje přípravek, a ti odvážnější se vydali na zkušenou. Děti byly nadšené z atmosféry v hale a dokonce některé odjížděly ověnčeny medailemi", napsali František Pelc a Tomáš Jeřábek – trenéři atletické přípravky z Ostrova u Karlových Varů, kteří se svými svěřenci navštívili jednu z „opravdových“ atletických hal v Praze. V ostravské hale zase závodily děti z Vyškova: "Děti byly i na závodech v Ostravě a byly moc nadšené", napsala Naděžda Mokrá ze ZŠ Bohdalice (AHA Vyškov).

Někteří malí atleti si už také pilně zapisují svoje tréninky:

"Každý z žáků dostal atletický deníček, do kterého si může zapisovat své tréninkové výsledky a doplňovat je o další informace. Za splnění dané činnosti navíc dostává samolepku. Tento proces není povinný, spíše motivující, přičemž většina z dětí si notýsek hlídá a zapisuje do něj", potvrzuje nadšení svých malých svěřenců Michaela Vanišová z TJ Chyšky.

A na co se těší trenéři a děti v druhém pololetí?
„Jelikož máme hrozně maličkou tělocvičnu, tak už se všichni (děti i trenéři 🙂 těšíme ven“, píše Oldřich Pražák z Břeclavi. „Už se všichni těšíme na jaro až vyběhneme na nový atletický ovál v Černošicích“, dodává Tomáš Vodička s vidinou i slavnostního otevření jejich nového stadionu.

A na konec přidáváme dva příspěvky, které shrnují atmosféru, která by měla v přípravkách a atletění malých sportovců převládat:

"Myslím, že děti atletika baví, chodí poměrně pravidelně v dobrém počtu. Jako trenér musím říct, že to rozhodně má smysl, přesvědčují mě o tom pravidelné dětské úsměvy a postupný sportovní progres dětí", napsal Lukáš Pisárik z Horní Bečvy.

"Zatím se nám daří plnit hlavní cíl naší skupiny – a tím je chuť se hýbat a těšit se na další trénink a ten absolvovat s nadšením a plným nasazením", píše za ZŠ Nejdek, Karlovarská Václav Triner.

Jsme rádi, že naše školní přípravky tedy naplňují heslo projektu Atletika pro děti:
Běhej, skákej, házej rád, atletem se můžeš stát!

Generální partner Českého atletického svazu

Oficiální partneři

Projekt vznikl za podpory