zpět na aktuality

Tip z valtické přípravky: halové bloky

Trenéra školní přípravky při ZŠ Valtice a přípravky 4ALL Valtice, Romana Paulíka, jsem se na úvod zeptali, co ho k nápadu, aby halové bloky pořídil, přivedlo.

K vytvoření halových bloků pro děti, jak do školy tak i do kroužku, mě podnítilo zejména to, že děti neustále dávaly při startech zadní nohu daleko za tělo. Přitom, jak všichni víme, mezera mezi oběma šlapkami není víc jak jeden a půl stopy startujícího. Přímo mě pak inspirovalo video regionální televize TV Slovácko, kde známý český sprinterský trenér, pan Vlček, mluví o svých svěřencích a v pozadí videa jedou krátké průřezy z tréninku jeho skupiny Vlčí smečky. (video ZDE)

Jak proběhla samotná realizace?

Oslovil jsem svého otce, který je stolař. Naši mají malou rodinou firmu s nářadím, materiálem pro kutily a doplňky na zahradu. Ten mi rád bloky vyrobil a Atletický klub Atletika 4 ALL Valtice tuto bezva pomůcku proplatil. V průběhu několika dní, byly bloky v kabinetu TV.

Bloky jsou výrazně barevné, jak vznikl tento nápad?

Chtěli jsme je malinko oživit, a proto jsme v pracovních činnostech s žáky 9. třídy bloky natřeli několika různými barvami. Ty mohou evokovat jak jednotlivé státy, tak i kontinenty. Tudíž proti sobě mohou nastupovat sprinter z Ameriky, Asie, Evropy…

Jak bloky využíváte v praxi?

Zatím jsem bloky používal jen ve čtyřech vyučovacích hodinách s žáky 3. až 6. třídy, kdy jsme zkoušeli pouze vybíhat či skákat do žíněnek. Se staršími žáky lze imitovat halové starty tak, že umístíme na druhou stranu tělocvičny k žebřinám duchny, které uchytíme gumovými švihadly a žáci tak mohou bezpečně utlumit svůj rychlý výběh. Velkou výhodu vidím zejména v tom, že na rozdíl od venkovních těžkých bloků si dítě ihned může zkusit výběh a nemusí obtížně předělávat část bloku tak, že má jinou nohu vepředu. Další výhoda je v počtu. Na venkovní starty máme u nás pouze dva funkční bloky.

Takže pokud máte někde v okolí šikovného řemeslníka, oslovte ho. 🙂

Generální partner Českého atletického svazu

Oficiální partneři

Projekt vznikl za podpory