zpět na aktuality

Doházeno! Školní atletění je za námi

Druhé pololetí bylo v našich spolupracujících školách většinou ve znamení HÁZENÍ. Hody byly totiž posledním z úkolů, které školy plnily v rámci našeho celoročního projektu: Běhej, skákej, házej rád, atletem se můžeš stát!  Většina škol házela tradičně – kriketovými míčky a tenisovými míčky či mírně netradičně – pískajícími raketkami VORTEX či pěnovými oštěpy (ne všechny školy ale tyto pomůcky mají) nebo i úplně netradičně – šiškami, létajícími talíři, papírovými koulemi apod.  Objevily se i zajímavé „házecí nápady“ –  např. v ZŠ Vinoř mají „odhodový stroj“ k nácviku hodu oštěpem (viz jedna z fotografií a text dále), v několika školách přehazovaly děti zavěšené tyčky za využití gymnastických kruhů a v ZŠ Človíček v Praze či ZŠ Masarova v Brně dokonce zkusili hod kladivem.

A jak to dopadlo?
Učitelka Renata  Miková ze ZŠ Masarova nám napsala: Když jsme zkoušeli disk a kladivo z atletické sady, výborně jsme se u toho pobavili.  Tak důkladně jsem předváděla, až jsem omotala kladivo kolem železné konstrukce u stropu. Pan školník se již tolik nebavil, když pro něj musel lézt 🙂 Ale děti se pak předháněly, kdo to také dokáže :-)“.

I když jsme házení dali jako poslední část a to zejména z důvodu, aby se mohlo uskutečnit venku, jarní počasí bohužel nepřálo a stále učitele a žáky zahánělo zpět do tělocvičen. Někde házení omezila i rekonstrukce tělocvičny.

Učitelka Kateřina Zouharová ze ZŠ Vinoř nám napsala: „Díky všem dostavbám a přestavbám nemáme aktuálně k dispozici venkovní hřiště (snad nám ho příští rok dobudují). A tak jsme házeli v tělocvičně ( ještě štěstí, že je tak velká). Házeli jsme míčky do bedny, také přes zavěšenou tyčku na cíl, ale nejpopulárnější byl „hod oštěpem“ – z tribuny jsme natáhli dlouhá švihadla, navlékli tubu od míčků na badminton a už se „házelo“.

Děkujeme i za zprávy z úspěšných  závodů, kterých se zúčastnili žáci a žákyně tak, jako malí sportovci ze ZŠ Vlachovo Březí:Někteří žáci a žákyně se zúčastnili okresní olympiády v Prachaticích, kdy spolužačka z druhé třídy obsadila 1. místo v hodu kriketovým míčkem. Vybraní žáci nás též reprezentovali na mezinárodním setkání v německém Riedelhutte. Bohužel kvůli nepřízni počasí se hod kriketovým míčkem změnil na střelbu na koš v tělocvičně. I přesto všechno naše škola v klání 3 škol – rakouské, české a domácí německé obsadila 1. místo“, informovala nás učitelka Mgr. Eva Novotná, ZŠ Vlachovo Březí.

Každopádně jsme moc rádi, že se i tato část se dětem líbila. Zásluhu na tom ale mají především učitelé a učitelky, kteří do hodin tělesné výchovy různé formy házení zařadili. Děkujeme!

Všem školám, které se zapojily do poslední části našeho celoročního projektu HÁZENÍ, zasíláme slíbené  kriketové míčky. Školy/třídy, které s námi absolvovaly celé letošní školní atletění, odměníme certifikátem s fotkou a podpisem patronky projektu chodkyně Anežky Drahotové. Dětem posíláme oblíbené rozvrhy hodin s grafikou projektu Atletika pro děti.

Děkujeme všem spolupracujícím školám za příjemný letošní školní atletický rok a těšíme se na ten nadcházející!

 

Vámi zaslané vybrané fotky najdete v naší FOTOGALERII.

 

 

 

 

 

Generální partner Českého atletického svazu

Oficiální partneři

Projekt vznikl za podpory