zpět na aktuality

Atletické školní přípravky, třetí část

První rok atletění má za sebou i dvacet Atletických školních přípravek v rámci poslední, třetí části projektu Atletika pro radost I. Atletit začaly v září loňského roku.

Jak se malým atletům vedlo?

Jaké mají podmínky na sportování?
Přípravky většinou využívají pro svoji přípravu sportoviště spřátelené školy. Ale i ta mohou být různá. O svých podmínkách pro sportování nám napsaly trenérky Naďa Mokrá a Zita Pospíšilová ze ZŠ Bohdalice (oddíl AHA Vyškov): „Tréninky probíhaly v zimním období v tělocvičně. Škola ale nemá hřiště, a proto jsme na jaře využívali přilehlý zámecký park, s možností cvičení v přírodě“. Oproti tomu v jiných místech vznikly  dokonce nové stadionky. Z Černošic nám napsala Jana Lágnerová Balová: „Každým dnem jsme se všichni těšili na jaro, kdy měl být dokončen nový sportovní areál s 250m atletickým oválem. V dubnu jsme sportovní areál „pokřtili“ závody – Černošickým meetingem. Při trénincích jsme na našem krásném atletickém oválu okusili starty z bloků, překážky, štafety a hlavně skok do dálky a skok do výšky, které děti hrozně moc baví“.

Jak závodili?
Na sportovištích samozřejmě probíhá i příprava na závody nebo i vlastní závody, kterých se malí atleti a atletky pilně zúčastňovali.
„Během května a června jsme dětem měřili výkony a na závěr provedli malé srovnání a výběr na Atletické závody do Chvaletic“, napsala nám trenérka Jana Baláková ze ZŠ Týnec nad Labem (oddíl TJ Sokol Kolín – atletika).

„V rámci jarní přípravy jsme se vydali na přespolní běhy v našem okolí, např. Hroznatův běh v Hroznětíně i mimo kraj např. na Běh zámeckým parkem v Krásném Dvoře. A pak už přišla hlavní sezona a my se zúčastnili krajského mistrovství družstev přípravek v Chebu, v Karlových Varech a v Chodově. K potěše trenérů, vystoupali někteří i na „bednu“! Zúčastnili jsme se i Memoriálu M. Kitzbergera, který pořádá náš oddíl a děti viděly, jak se dělá závod pro „velké“ atlety! Některé děti chtěly posílit i družstva přípravek při spřáteleném oddílu TJ MDDM Ostrov„, zhodnotil závodní sezónu malých atletů trenér František Pelc.

Velkým závodem pro děti byl náš atletický klubový víceboj přípravek, který se konal na atletickém stadionu v Horšovském Týně, kde náš klub AC Domažlice má také atletický kroužek“, napsal nám Luboš Hána (AC Domažlice).

Při ZŠ Přestavlky (oddíl TJ Chyšky) uspořádali Sportovní hry mládeže (školní kolo) – projektový den. Závodilo se v kategoriích mladší a starší žáci, dívky a chlapci, ve sprintu na 60 m, skoku dalekém, hodu kriketovým míčkem a vytrvalostním běhu na 400 m/ 800 m/ 1 500 m. „Všichni žáci se aktivně zapojovali s vervou do všech činností s cílem podat co nejkvalitnější výkon. Děti si však uvědomovaly pravidla a chování správného sportovce, což bylo pro mnohé možná více než samotné vítězství“, s potěšením konstatovala Mgr. Michaela Vanišová.

Jaké požívali nářadí a náčiní?

„Velkému zájmu se těšila práce s pomůckami z atletické sady“, napsala nám trenérka Jaroslava Mlsová ze ZŠ Kasejovice (TJ Blatná)

Jsem velmi ráda, že jsem mohla naše „atletické řádění“ obohatit o krásné, zajímavé a atraktivní pomůcky z atletické sady. Zpočátku jsme měli problémy sadu někam umísti, jsme malá škola a technické zázemí je minimální. Nakonec jsme to vyřešili na jarní rodičovské brigádě, kde jsme s rodiči uklidili kumbál u školy a sada se tam krásně vešla. Nyní mají sadu žáci každý den po ruce. Využívají ji i ve školní družině a o velkých přestávkách, které trávíme na školní zahradě, napsala nám Jana Pelikánová ze ZŠ Vyžlovka (SK Babice)

A co budou dělat v létě?

Samozřejmě nejen odpočívat. „Několik dětí se přihlásilo na srpnové letní soustředění v Ostružné“, potvrdily trenérky Naďa Mokrá a Zita Pospíšilová.

A závěr?

Na závěr připojujeme dvě vybraná hodnocení, nejdříve Václava Trinera ze ZŠ Nejdek, Karlovarská: „Dařilo se nám plnit hlavní cíl naší skupiny. A tím je chuť se hýbat a těšit se na další trénink“.

Dále připojujeme hodnocení Lukáše Pisárika ze ZŠ Horní Bečva: „Velmi nás těší, že děti chodily na tréninky pravidelně v dobrém počtu a i podle zpětné vazby od rodičů, popřípadě dětí samotných, je atletika bavila a už vyhlížejí další ročník“.

 

I my vyhlížíme další ročník projektu Atletika pro radost I, který začne v září. Těšíme se obzvláště na příspěvky od trenérů a trenérek, ze kterých „vidíme“, jak děti pilně atletí!

Generální partner Českého atletického svazu

Oficiální partneři

Projekt vznikl za podpory