zpět na aktuality

Prázdninové využití nálepek zvířátek

Sada nálepek zvířátek je prioritně určena pro nejmenší atlety, kteří ještě neumějí číst a dále tak rozšiřuje možnosti využití již vydaného Zápisníku mladého atleta. Do zápisníčku si děti s trenéry namísto slovního zapisování lepí zvířátka, která jim budou připomínat, co nového umějí.

Zvířátka vyjadřují pohybové dovednosti nebo schopnosti, které si děti v tomto věku osvojují. Když budete mít například v náplni tréninku v tělocvičně překážkovou dráhu, mohou si děti nalepit koníčka, pokud házíte, dostanou děti opici. Myslíme si, že pro nejmenší děti jsou samolepky i velmi pěknou odměnou. Využijte je i o prázdninách!

Jaké aktivity jednotlivá zvířátka představují?

žába a klokan – skok
zajíc a koník – běh (i překážkový)
kočka – akrobacie
lemur – gymnastika/akrobacie
medvěd – síla
opice – hod

Zajímavé využití mají nálepky ve spojení s víčky od PET lahví. Připravili jsme pro vás několik herních námětů.

S PET víčky lze hrát např. klasické PEXESO, kdy se hledají 2 víčka se stejným zvířátkem. Forma pexesa je na uvážení trenérů (všichni hledají hromadně, po družstvech apod.)

Zajímavá hra je i na POŠŤÁKA, kdy ve větším prostoru rozmístíme mety stejné barvy s otvory (schránky), na které nalepíme jednotlivá zvířátka. Každému dítěti přiřadíme víčka se symboly, které jsou na metách.  Úkolem dětí je roznášení jednotlivých víček do správné schránky. Opakujeme dle uvážení – samozřejmě proházíme mety. Pro menší děti stačí 3 – 4 mety, starší mohou „poštu“ roznášet až do osmi schránek. Vyhrává ten, který bude mít nejdříve roznesenu všechnu „poštu“. Hru můžeme také absolvovat ve družstvech.

Co umí ZVÍŘÁTKA je zajímavá hra, která ale potřebuje trochu více přípravy.
Na spodní části PET víček nalepíme samolepky zvířátek. Každý symbol představuje jednu dovednost či schopnost (např. opice = házení, koník = běh – jednoduchá překážková dráha). Polepená víčka umístíme do prostoru tak, aby nebyl symbol vidět. Poblíž připravíme různá stanoviště odpovídající vybrané dovednosti/schopnosti (opice = hod). U každého stanoviště umístíme kužel, na který nalepíme konkrétní zvířátko nebo umístíme zvětšený obrázek zvířátka, které je i na PET víčku + vysvětlení, co zde mají děti dělat a také obrácenou nádobku (metu, klobouček, apod.). Dítě přiběhne k víčkům, jedno si vybere, rozhlédne se a běží na stanoviště, kde je stejný symbol, který drží v ruce. Vhodí víčko do připravené nádobky a splní daný úkol. Poté si běží si pro nové víčko. Opakujeme do vysbírání víček. Tato nesoutěžní varianta je určena pro nejmladší atletíky. Se staršími lze hru provádět soutěžně ve družstvech s obměnou, že upravíme počet víček tak, aby každý člen družstva plnil jeden úkol. Předem ale neví jaký. Další varianty záleží na kreativitě trenérů.

—————————————————————————————————————-

Hry s víčky najdete také v našem seznamu her na odkaze ZDE
Víčka jsou potřebná například u her: Pašeráci, Veverka nebo Víčka.

Přejeme hodně zábavy!

—————————————————————————————————————-

Pokud máte o nálepky zájem, pište koordinátorce našich projektů, Ivetě Rudové na email: irudova@atletika.cz. Uveďte své jméno, údaje o vašem zapojení se do projektů (např. trenér přípravky USK Praha). Dále připište poštovní adresu, kam máme nálepky zaslat. Také napište, kolik aršíků potřebujete (jeden aršík obsahuje 20 nálepek jednoho zvířátka, zvířátek je celkem osm).

Pozor: Pokud vám ZDARMA pošleme nálepky, tak očekáváme, že nám napíšete o jejich využití. A také případně pošlete fotky či video. Předem děkujeme!

Generální partner Českého atletického svazu

Oficiální partneři

Projekt vznikl za podpory