zpět na aktuality

Atletické vánoční cukroví

Pečení cukroví bez stání“u plotny“ ?! Skvělý tip na vyplnění některého z předvánočních tréninků nám poslala trenérka Vlasta Štaubertová z Humpolce:

Malí atletíci z humpolecké přípravky už se moc těší na Vánoce. A aby jim to čekání na Ježíška uteklo rychleji, rozhodli se, že si „upečou“ atletické cukroví. A že je s přípravou opravdu dobrého a voňavého cukroví spousta práce, to zjistili při pondělním tréninku velice rychle!

1) Připravit suroviny podle receptu – trenéři po prostoru tělocvičny rozložili lísky vel A5 s gramáží různých surovin (např. MÁSLO 100 gr, MOUKA 50 gr…)

Děti, rozdělené do 3 družstev si zvolily svého šéfkuchaře – dostal zástěru a 4 recepty – linecké cukroví, vanilkové rohlíčky, pracny a rozinková kolečka. Hlídal množství surovin, které mu malí kuchtíci „běželi nakoupit“ , na hromádky „sypal“ všechny potřebné suroviny tak, aby v receptu nic nechybělo, ale ani nepřebývalo.

2) Důkladné zpracování těsta – kruhový trénink, kde se na jednotlivých stanovištích posilovalo, příp. prováděly jiné cviky. Těsto přece musí být pořádně propracované, suroviny spojené a výsledný efekt hladký a vláčný!

3) Válení těsta – to byla také dřina -válení sudů po žíněnkách – tam a zpět. Ale co naplat – těsto na cukroví musí prostě být krásně vyválené!

4) Vykrajování cukroví formičkami – výchozí poloha byla tzv. vysoké prkno (spor na natažených rukách a napnutých nohách) a tím, že zvednu jednu ruku a následně i stejnou nohu a snažím se jí překulit na druhou stranu (vahou svého těla), dlaněmi vykrajovali v pomyslném těstě tvary

5) Pečení – místo trouby nám posloužila švédská bedna, ze které jsme odložili dva horní díly. Každý kousek cukroví (teď už to byly děti) se musel šoupnout do trouby, pořádně se v ní otočit , aby byl pěkně upečený ze všech stran a vyskočit ven.

6) Chlazení – upečené „kousky“ cukroví se musely proběhnout , aby nám pěkně vychladly

7) Uložení do krabiček – nevím, jak u vás, ale u nás naskládáme voňavé a upečené cukroví do krabiček, aby se hezky rozleželo a na Štědrý den nám všem chutnalo. Takže i naše netradiční atletické cukroví jsme nakonec naskládali do krabiček (rozložené díly švédské bedny)…a byli jsme rádi, že máme napečeno. To by jeden neřekl, jak se u takového pečení cukroví člověk unaví 🙂

Krásné Vánoce a do nového roku 2020 hodně zdraví, štěstí a sportovních úspěchů vám všem přejí malí atletíci z TJ Jiskra Humpolec

P. S. Dobrou chuť!

 

Generální partner Českého atletického svazu

Oficiální partneři

Projekt vznikl za podpory