zpět na aktuality

Víš, co jíš?

Pokud jste se v loňském roce zúčastnili některé z akcí Atletiky pro děti, mohli jste v blízkosti našeho hlavního stanu najít další stanoviště se zajímavým názvem Víš, co jíš?. Stejné logo najdete i na této webové stránce v sekci sponzorů a partnerů.

Podívejme se, co se přesně píše na webových stránkách k tomuto projektu:

Víš, co jíš? je projekt spadající pod Informační centrum bezpečnosti potravin (ICBP). ICBP je součástí odboru bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství. Jeho úkolem je získávat a třídit dostupné informace z oblasti bezpečnosti potravin, zajišťovat jejich tok k příslušným institucím, zajišťovat osvětu a organizovat vzdělávací akce pro spotřebitele.

Webové stránky viscojis.cz  jsou primárně určeny spotřebitelům (my dodáváme: tedy i vám, atletickým trenérů, trenérkám či rodičům malých atletů…). Poskytují seriózní a ověřené informace o potravinách, možných rizicích z konzumace potravin, výživových a hygienických doporučeních a řadu zajímavostí z domova i ze zahraničí.

Webové stránky viscojis.cz/teens jsou koncipovány především pro mládež a poskytují informace z oblasti správné výživy a bezpečnosti potravin. Jejich cílem je také podpora různých výukových programu (např. Výživa ve výchově ke zdraví). Na stránce také najdete různé znalostní testy, můžete si zahrát různé hříčky (např. oblíbeného Oběšence/Šibenici či stáhnout tématické omalovánky. V tomto období, kdy možná i malí atleti doma pomáhají s přípravou jídla, je možné si vybarvit maxiomalovánku „Připravujeme oběd“, s přípravou do terénu pomůže další obří omalovánka„Jedeme na výlet“.

Správná výživa je nedílnou součástí životního stylu sportovců, a to i těch nejmenších. I vy, trenéři a trenérky, můžete ovlivnit tuto mimosportovní část života svých svěřenců a předat jim základní informace ke stravování či pitnému režimu. Můžete také sestavit vhodný jídelníček na soustředěních či jiných společných akcích. Zároveň na zmíněných webových stránkách pravděpodobně najdete užitečné informace pro sebe či vaše nejbližší.

A pokud jste se pozastavili nad tím, s čím to běhají účastníci akcí na fotografií, tak vysvětlujeme, že se jedná o zkoušku „zátěže“, kterou byste museli stále sebou nosit, pokud by ve vašem jídelníčku převážila nezdravá strava a hlavně:  kdybyste nesportovali – NEATLETILI!

Zdroje k tomuto článku: webové stránky Ministerstva zemědělství

Generální partner Českého atletického svazu

Oficiální partneři

Projekt vznikl za podpory