zpět na aktuality

Atletika pro děti do škol

Druhé pololetí letošního školního roku bylo výrazně poznamenáno omezeními spojenými s nákazou COVID-19.

Jsme rádi, že kousíček atletění se do některých škol přeci jen vešel:

„Ve 2. pololetí jsme toho moc nenasportovali. Každopádně únor a část března jsme věnovali i atletice, a to opakování již naučeného (abeceda, štafetová předávka, hod míčkem) a začali jsme se více věnovat skokům. Konkrétně všeobecné průpravě pro skoky, ke které jsme využili švihadla či žebřík a nácviku skoku do dálky při soutěži ve skákání přes zvětšující se potok (dvě žíněnky). Ke skoku do dálky (do duchny) a k nácviku skoku do výšky už jsme se bohužel ze známých důvodů (Covid) nedostali…,“ napsala nám Dana Fingová ze ZŠ Mírová, Ústí nad Labem.

„Po pololetním vysvědčení jsme měli jen týden na atletění. Podařilo se nám změřit skok do dálky z místa a využili jsme svoji sílu na šplhu na tyči s přírazem. Pak jsme si dali pauzu o jarních prázdninách a s novými silami jsme se vrhli na testování pohybových schopností. Porovnali jsme mezi sebou sílu břišních svalů při sed-lehu, naučili se jeho správnou techniku a dýchání. Také jsme prověřili sílu dolních končetin v rámci nácviku správného dřepu. Vytrvalost a obratnost jsme trénovali pomocí nových drobných pohybových her. Než jsme se rozkoukali, naši školu nám, stejně jako po celé republice, zavřeli,“ poznamenala Pavla Šally, ZŠ Smetanova Hlinsko.

A tak přišlo na řadu domácí sportování. Někteří učitelé vymysleli pro své žáky opravdu zajímavé motivační úkoly:

„S kolegyní jsme založili skupinu „ZŠBT sportuje“, kde jsme se je snažili motivovat svými výkony i vlastními videi. Děti nám posílaly svoje snímky z procházek, výběhů či výletů. Obrázky z nejrůznějších aplikací tak postupně plnily tuto stránku a fungovaly i jako motivace pro ostatní. Myslím, že ale všichni již vyhlíží společné sportování (i v oddílech/klubech). Vždyť bez sportu by tu bylo hodně smutno,“ konstatoval Jiří Šimek, ZŠ a MŠ Bílá Třemešná, okr. Trutnov.

„Přes nouzový stav jsem dětem zadala výzvu ve formě školního KOVID-boje, který obsahoval 4 disciplíny. Děti je plnily s rodiči během karantény a zasílaly fotky. Výsledky jsme vyhodnotili a nejlepší odměnili,“ informovala nás Eva Šafaříková ze ZŠ Zlatníky – Hodkovice.

„Natočila jsem 5 rozcviček pro děti, pokaždé na jiné téma zábavnou formou, byly tam mimo jiné i atletické prvky“, napsala Anna Rezková, ZŠ Praha – Kbely.

„Během domácího vzdělávání jsme dětem posílali videa se cvičením – využívali jsme i sportovce-olympioniky v televizi či páteční cvičení s trenérkou Ditou Franklovou,“ ozvala se Renata Miková ze ZŠ Masarova, Brno.

I ZŠ Schulzovy sady, Dvůr králové nad Labem byla zapojena do projektu Atletika pro děti do škol. „Začátkem pololetí jsme trénovali na štafetový pohár, plnili různé disciplíny do školního bodování, poté, při výuce na dálku, jsme posílali dětem různá videa s výzvami – děti plnily švihadlovou výzvu, švihadlovou a míčovou školku, školku s gumou, běžeckou abecedu a další výzvy,“ informovala nás učitelka Pavla Špatenková.

„Součástí domácích úkolů pro naše žáky byly samozřejmě i domácí úkoly typu skok do neznáma, hod co nejdál, běhy, míčové hry, apod. Děti sportovaly v rouškách, měřily své výkony, posílaly fotky či videa,“ napsal Jan Baier ze ZŠ Bojkovice.

A co certifikáty?

„Chtěla bych jménem školy velmi poděkovat za Váš projekt. Děti mají radost, když mohou nalepit samolepku, a nutí mě „udělat něco z atletiky“, aby ji nalepit mohly. Každá třída má svůj certifikát. Musím přiznat, že i mě jste přinutili více přemýšlet o tom, co lze zařadit z atletiky, a to nejen v hodinách TV,“ potěšila nás svými slovy Jaroslava Kubová ze ZŠ a MŠ Dolní Slivno.

Většina certifikátů má v dubnu a květnu místo nálepek nakresleného velkého smutného smajlíka. Někde dokonce certifikát „nepřežil“.
„U nás ve škole se desinfikovaly třídy a všechno, co bylo na nástěnkách, je bohužel nenávratně zničeno…,“ napsala nám Šárka Součková ze ZŠ Stupno.

„Naše atletická rodinka je nadšený plnitel zadaných úkolů a lepení nálepek na certifikát. Spolu se zvířecími kamarády, kteří jsou k dané disciplíně přiřazení, jsme rok prožili společně. Děti se mnohému novému naučily. Skoky z místa, přes překážky, do dálky, trochu i do výšky, ale v obratnosti i z výšky. Běhu na krátké i delší tratě, překážkovému běhu (přes cokoli :D), stejně jako neposedné opičky házely na terče, do dálky, na koš, na cíl, i jen tak. Medvědí sílu jsme prověřovaly v přenášení různých předmětů, v posilování medvědího bříška i v soutěžení mezi medvíďaty. Co nás velice mrzelo, že jsem své výkony nemohli pořádně rozvinout i na venkovních sportovištích a dolepit celý certifikát. ale i právě proto se velmi těšíme na září a další školní rok!“ těší se na další období Lucie Dominová ze ZŠ Havlíčkova, Litoměřice.

Jsme rádi, že se projekt líbil, nejen dětem z Litoměřice, ale i ostatním:

„Projekt se dětem moc líbil, nejen kvůli tomu, že mohly lepit různá zvířátka. Myslím si, že je to naučilo přemýšlet o různých pohybových činnostech. Dokonce jsem je jednou viděla, jak si říkají, co který měsíc dělaly. Kolikrát říkaly, kdy už budeme lepit tohle zvířátko… byla to svým způsobem motivace do pohybu,“ popsala nám Gabriela Grulichová z Byšice.

„Děkujeme za přínosný a zajímavý projekt, který děti baví. Budeme se těšit na další ročník,“ informoval nás Jiří Blabolil ze ZŠ Golčův Jeníkov.

„Je skvělé, že se snažíte přinést atletiku všem dětem! Děkujeme,“ napsala Zuzana Votrubová ze ZŠ a MŠ Sofie.

„Těšíme se na nový školní rok, kdy budeme moci opět dovádět s Atletikou do škol,“ vyjádřila i naše přání Martina Chládková ze ZŠ Polepy.
—————————————————————————————————————————

Děkujeme všem školám a přímo učitelkám a učitelům za účast v našem projektu.

Přejeme příjemné prožití prázdninových měsíců!

Těšíme se na další společné atletění v rámci projektu Atletika pro děti do škol ve školním roce 2020/21.

Generální partner Českého atletického svazu

Oficiální partneři

Projekt vznikl za podpory