zpět na aktuality

Více než čtvrtina dětí méně sportuje kvůli ekonomické situaci!

Praha, 8. 3. 2023 – Kvůli současné ekonomické situaci muselo omezit svoje sportovní aktivity 27 % sportujících dětí. Téměř desetina dokonce přestala sportovat úplně. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos pro akci Díky, trenére, která má za cíl ocenit práci koučů mládeže. Právě jejich nasazení je často tím, co děti u sportu udrží – a přitom se trénování často věnují ve svém volném časem, a někteří dokonce zcela zadarmo. I tak se ale se zdražováním sportovních kroužků setkaly tři čtvrtiny rodičů.

Na tiskové konferenci představila agentura Ipsos výsledky průzkumu o tom, jak současná ekonomická situace ovlivňuje sportování u dětí. V tiskové zprávě se proto dozvíte například:

  • Že 27 procent sportujících dětí muselo v posledním roce omezit pohybové aktivity, 8 % dokonce přestalo sportovat úplně
  • Že 75 % rodičů se setkalo se zdražováním členských příspěvků ve sportovním oddíle či kroužku
  • Že 8 z 10 lidí si myslí, že by měla sportovní aktivity dětí více podporovat vláda
  • Že současná ekonomická situace má podle 36 % rodičů negativní dopady na kvalitu sportovních kroužků

Ode dneška mohou mladí sportovci i jejich rodiče nominovat své oblíbené trenéry a vyjádřit jim tím poděkování na stránkách akce Díky, trenére, a to až do 30. dubna. Každý kouč pak dostane dopis s poděkováním od těch, kteří jej nominovali.

Akce na podzim vyvrcholí soutěží o titul Trenér mládeže 2023 a finanční příspěvky na další rozvoj klubu i trenérských dovedností v celkové výši 200 000 Kč. V minulém ročníku mladí sportovci a jejich rodiče vyjádřili díky téměř než 350 trenérům, za 7 ročníků už již akce ocenila téměř jeden a půl tisíce.

Podle 36 % rodičů má současná ekonomická situace negativní dopad na kvalitu sportovních kroužků. Osm z deseti dotázaných si proto myslí, že by měla klubům pomoci vláda, aby zajistila pro děti dostatek pohybu. Že by měl stát sportovní kroužky podporovat více si myslí 84 % rodičů. V tuto chvíli totiž mohou dostatečně fungovat právě jen díky obětavosti trenérů mládeže.

Se zdražováním členských příspěvků ve sportovních klubech nebo kroužcích se setkaly tři čtvrtiny rodičů. Každý čtvrtý dokonce zaznamenal zdražení o více než polovinu. Na vině jsou kromě inflace i vyšší náklady na energie, které prodražují provoz sportovních areálů. Mnoho sportovních klubů si proto nedokáže dostatečně zaplatit trenéry mládeže. Zároveň si ale potřebují udržet mladé členy, protože si nemohou dovolit přijít o jejich členské příspěvky.

Partnerem Díky, trenére jsou Národní sportovní agentura, ČSOB a Puma, akce probíhá za podpory nadace ČEZ a statistické zpracování a analýzu realizuje výzkumná agentura IPSOS.

Autor článku: Alfréd Schubert, alfred.schubert@prkonektor.cz

Generální partner Českého atletického svazu

Oficiální partneři

Projekt vznikl za podpory