zpět na aktuality

Druhé Atletické školní přípravky doběhly do cíle

Představujeme vám Atletické školní přípravky, které atletily v rámci druhé části projektu Atletika pro radost I. Činnost zahájily v září 2017. Projekt byla nastaven jako dvouletý, a tak právě dobíhají do cíle…. Přípravky působily u vybrané základní školy a napojeny byly na konkrétní atletický oddíl/klub. Tréninky zajišťovali vyškolení trenéři a trenérky.

Co bylo náplní jejich tréninků, pěkně shrnula ve svém příspěvku trenérka Kateřina Zouharová ze ZŠ Vinoř – oddíl AC Praha 1890:“Co jsme celé dva roky stihli dělat? Skákali jsme – do dálky, výšky, přes švihadla, přes kelímky, hranolky ze sady, lavičky, na bedny, přes kloboučky či podle šipek. Běhali jsme – rychle, ještě rychleji, v družstvech, skupinách, z vysokého startu, z různých poloh i startu nízkého, na startovní signál, podle barev i za vyprávění pohádky. A házeli jsme – raketkami, míčky, míčky na badminton, šiškami či papírovými koulemi. Zapojili jsme spousty rekvizit – kelímky, panáčky, semafory, tubusy od míčků, víčka od PET lahví, stužky, vlaštovky, plácačky, pexesa, obrázky…. Hráli jsme spousty her, dokonce jednu vynalezli, hráli si i na jiné sporty. Zajeli se kouknout na kontinentální pohár do Ostravy, v létě si užili soustředění. Soutěžili s Atletikou pro děti a radovali se z úspěchů, povzbuzovali při neúspěších. A hlavně se u všeho bavili, lépe se poznali a někteří si snad na dlouho atletiku zamilovali. Protože „Běhej, skákej, házej rád, atletem se můžeš stát!“

Dále jsme ze zaslaných hodnocení vybrali nejzajímavější činnosti, které by se mohly stát inspirací pro trenéry a trenérky v dalších oddílech/klubech.

Pavla Lesniková, ZŠ Velké Březno – USK Provod Ústín nad Labem: 
S dětmi jsme se během zimy zapojili do klubového přeboru družstev přípravek USK PROVOD, kde Velké Březno vytvořilo své družstvo. Zároveň jsme v rámci klubu závodili o „Rychlíka“ (4x10m), „Pérko“ (vertikální výskok z místa) a „Pružinku“ (přesah v sedě) a i zde sbírali medaile. Zapojili jsme se i do Soutěžního testování ČAS 2019. Své zastoupení děti měly i v závodě „Atletíme s rodiči“.

Radek Vinš, ZŠ Mladá Boleslav, Jilemnického – AC Mladá Boleslav:
Naše ATLETIKA je jeden z nejobsazenějších kroužků na škole. Atletí s námi žáci 3. – 5. třídy. Tréninky probíhají dvakrát týdně na našem školním atletickém stadionu, v zimě pak v tělocvičně. Mladí atleti se účastní atletických závodů v řadách družstva AC Mladá Boleslav a jsou pravidelně oporami školních reprezentačních družstev prakticky ve všech školních soutěžích. Přípravka mimo jiné úspěšně připravuje děti na výběrové řízení pro vstup do sportovních tříd naší školy, kde se atletice dále věnují.

Vlasta Kauerová, ZŠ Mladá Vožice – TJ VS Tábor:
Pomůcky z atletické sady nám především v období zimní přípravy v tělocvičně byly nepostradatelným pomocníkem. Veškeré činnosti s nimi spojené děti vykonávají rády a s úplně jiným elánem, než když použijeme pomůcky v hodinách běžně užívané. I školení, které jsme absolvovali, bylo skvělé, dodnes z něj čerpáme a spoustu nápadů využíváme.

Miroslava Deimová, ZŠ Zborovská, Tábor – TJ VS Tábor:
Na každém kroužku jsme vyhlásili bodovací závod, který probíhal během celého školního roku. Pak jsme vyhlásili atleta, který měl nejlépe vedený atletický deníček a na závěr dostal každý diplom za skvělé výkony s malou sladkou odměnou.

Mgr. Blanka Kokořová a Mgr. Radka Czudková, ZŠ Otická, Opava – TJ Sokol Opava:
S jarním počasím jsme začali trávit i některá odpoledne venku, vybíhali jsme do parku, soutěžili a závodili. Malé atlety jsme také vzali na Tyršův stadion, kde si vyzkoušeli své atletické dovednosti v různých disciplínách, a to s nádechem atmosféry velkého sportovního areálu.

Petr Jeřábek, ZŠ Nová Paka, Komenského – TJ Sokol Nová Paka:
V průběhu roku se děti účastnily různých soutěží. Při zajištění soutěží jsme spolupracovali i s rodiči, kteří se zapojili např. do pořádání domácího kola, dopravy na závody, fotodokumentace, …

Blanka Němečková, ZŠ Kolín, Prokopa Velikého – TJ Sokol Kolín – atletika:
Sadu atletického nářadí využíváme jak v tělocvičně, tak na hřišti. Využili jsme ji i na škole v přírodě v Krkonoších, kde proběhla soutěž v netradičních disciplínách inspirovaných tématem Harry Potter – hod na cíl – tref svou „dýni v zahrádce“ a skok z místa s kouzelným koštětem.

Iva Dvořáková, ZŠ B. Němcové, Jaroměř – TJ Sokol Jaroměř:
Úplně maličké děti neodejdou z tréninku bez nálepky zvířátek. Stalo se to pro ně tradici… a běda když mamky zapomenou doma tréninkový notýsek))))))) .

Mgr. Jitka Šprinclová, ZŠ Nová Včelnice – TJ Sokol Nová Včelnice:
Jako bonus pro naše atlety je i to, že jeden z trenérů – Marek Strnad je aktivní atlet, reprezentant ČR, vítěz mnoha závodů. Děti ho berou jako vzor a on sám jim má hodně co předat.

Iveta Kubistová, ZŠ Mozartova – TJ Liaz Jablonec nad Nisou:
Malí atleti mají pěkná umístění i v závodech za školu. Děti s vyšší výkonností odcházejí závodit za Liaz Jablonec. Vždy na závěr školního roku pořádám pro svou tréninkovou skupinu závody (2x), jde o víceboj – běh na 50 m, skok do dálky, hod míčkem a vytrvalostní běh.

Ing. Michaela Nádeníčková, Ing. Radek Kugler, ZŠ Mokrá, ZŠ Bednářova (obě Brno) – SK Trops Brno:
Většina z atletů také jede na soustředění a příměstský tábor, už se moc těší:) Objevili se zde nadějní atleti – talenti. Největší úspěch je, že pokračují i děti starší, kteří budou příštím rokem už mladší žactvo.

Mgr. Denisa Janíková, ZŠ Komenského alej, Žatec – Bohemia sport Žatec:
Na tréninku jsme hodně využívali atletickou sadu. Sportování jsme oživovali i jinými pomůckami např. padákem, víčky, obručemi.

Ilona Vávrová a Zuzana Hlucháňová, ZŠ Kuřim, Jungmannova – AK Kuřim:
V případě naší skupiny jsme neměly lehkou situaci, protože ji tvořily děti od 1. do 5. ročníku. První rok byl zahřívací. Starší fungovali jako pomocníci a pro mladší byly jejich výkony motivací. V druhém roce přešli nejstarší kluci do jiných skupin a nám zůstaly děti z 1. – 3. tříd. Z nich se v druhém pololetí odpojili ti, kteří přišli na to, že se jim vlastně hýbat moc nechce. A tak nám zbyly děti, se kterými je radost spolupracovat. Při různých školních sportovních akcích jsme objevily i nové talenty, které se k nám v dalším školním roce připojí a my budeme jejich vlohy dále rády rozvíjet.

Milan Pírek, ZŠ Vejrostova, ZŠ Hroznová (obě Brno) – AK Panter Brno:
Největší oblibu u dětí má opičí dráha, kde se zapojí úplně celé tělo i s prvky rovnováhy a rychlosti řešit situace u cca 15 stanovišť. Náš cíl je dětem dopřát i atletiku o prázdninách, kde se buduje vztah mezi trenérem a dětmi. Proto pořádáme už druhým rokem příměstský tábor.

Marek Janovský, ZŠ Vidče – Atletický oddíl SVČ Rožnov pod Radhoštěm:
Za ty dva roky se mi potvrdila teorie, že dítě není malý dospělý. A že naučit rozdílnou skupinku dětí něčemu novému, je velmi obtížné. Každý je totiž originál a jinak pohybově nadán…

Monika Stindlová, ZŠ Jalubí – AC Slovácká Slavia Uherské Hradiště:
Jeli jsme i na zájezd za velkou atletikou do Ostravy na Zlatou tretru, která může být velkou motivací pro děti, které by chtěly na sobě pracovat. Naše aktivita a snažení je vidět a obec podpořila a realizuje výstavbu byť malého, ale pro nás vzácného multifunkčního areálu, kde kromě hrací plochy vznikne menší ovál se dvěma drahami, několik drah pro kraťoučký sprint a hlavně – doskočiště dálky.

Štěpánka Velebová, ZŠ Bartuškova, Třebíč – TJ Spartak Třebíč:
Trénujeme na školním hřišti, bohužel nemáme ovál, ale zase máme kolem les, kam můžeme s dětmi vyběhnout a letos jsme tam také uspořádali závody – Lesní čtyřboj. Děti si na hlavní trénink rozdělujeme do tří skupin, takže trénink je pak více efektivní, děti se častěji dostanou k hodu, skoku, běhu apod, nemusejí dlouho čekat. Tréninkový rok jsme zakončili tréninkem rodičů a dětí a opékáním buřtů a s některými se uvidíme v létě na atletickém soustředění v Ústí nad Orlicí.

Atletické školní přípravky zajistily různou formou mnoha dětem seznámení se s královnou sportu ATLETIKOU.

DĚKUJEME!

Generální partner Českého atletického svazu

Oficiální partneři

Projekt vznikl za podpory