zpět na aktuality

Učitelův rok… s Atletikou pro děti do škol

Její příspěvek, psaný s nadhledem, by mohl mít titulek: Můj učitelský rok s Atletikou pro děti a jistě vystihuje pocity a zážitky mnohých dalších učitelů. Dejme jí tedy slovo: „Začátek každého školního roku je pro mě mimo jiné spojený s nadšením do práce, přemírou energie nahromaděné přes letní prázdniny, přehršlí námětů, co všechno s dětmi stihnu, vyzkouším a uskutečním… S tím je také spojena chuť účastnit se zajímavých školení, byť jsou na úkor mého volného času. Když k nám do školy loni v září přišla nabídka na podzimní školení Atletiky pro děti do škol, neváhala jsem ani minutu, přihlásila sebe a navnadila i další tři kolegyně. Svou roli sehrál svým způsobem i fakt, že jsme byli celkem čerstvými vlastníky sady školní atletiky pro 1. – 5. třídu a námětů, jak víme, není nikdy dost.

Součástí informačních materiálů, které jsme dostali, bylo i DVD Atletika pro děti a při jeho zhlédnutí se mi připomenula léta mého dětství a mládí strávená na atletickém stadionu v Uherském Hradišti. Ze školení jsem si pak odnášela spoustu zápisků v podobě nápadů na úvodní hry, rozcvičky a další aktivity s dětmi různého věku. Video tyto náměty ještě více doplnilo a přestože je rozděleno na části podle věkového rozhraní, vyzkoušela jsem varianty pro mladší děti i s těmi staršími. Zaujaly mě zejména ucelené pohybové aktivity zaměřené na štafetový běh, skok daleký s rozběhem a hod kriketovým míčkem. Ze školení jsme si odnesli i plakát Atletika pro žactvo, který výborně metodické DVD doplnil.

S blížícím se závěrem školního roku, kdy už po pravdě řečeno energie spíše schází, inspirace ubývá a mívám pocit, že nic nového už prostě nevymyslím, jsem z DVD čerpala opravdu s radostí a využila jsem například odlišné varianty pro polohové starty nebo štafetové běhy. Odměnou za mnohaměsíční práci mi ve výsledku bylo nadšení dětí a pocit dobře odvedené práce,“ popsala svůj rok s Atletikou pro děti paní učitelka Stindlová.

Její škola je jednou z těch, které během školního roku nasbíraly všechny medaile za zapojení se do pěti oblastí projektu. Paní učitelka na své škole vede mimo jiné i kroužek Sporťásek, určený dětem ze 3. až 5. třídy. „Kroužek není zaměřený pouze na atletiku, ale na všestranný pohyb a míčové hry, ale stejně jako v tělesné výchově, hojně využívám náměty získané právě ze školení Atletika pro děti,“ uzavírá paní učitelka Stindlová, pro kterou byla spolupráce s naším projektem jednou velkou inspirací.

Generální partner Českého atletického svazu

Oficiální partneři

Projekt vznikl za podpory