zpět na aktuality

Tipy pro trenéry přípravek, 2. díl

Připravte se na dobu, kdy budete se svými svěřenci zase atletit!
Přinášíme vám další nápady, tentokrát opět od trenérky Dity a nově od trenéra Vojty.
Tipy pro trenéry přípravek, 1. díl najdete v článku ZDE.

Trenérka Dita nám napsala: „Asi nejoblíbenější hrou mých malých svěřenců se stala hra NA MOUCHY. Stačí si doma namalovat jakékoliv obrázky připomínající mouchy a pak už jen sehnat plácačku na mouchy a hra je na světě!
A jak se hraje:
Mouchy rozmístíme na zem a úkolem dítěte, které má v ruce plácačku, je „zaplácnout“ za určený čas co nejvíce much. Pozor! Mouchy musí střídat.
Obměna: Hrají všichni. Určíme „chytače much“, který má v ruce plácačku a snaží se plácnout/chytit ostatní – mouchy. Koho chytí, ten se stává zasaženou mouchou a na místě poskakuje, „bzučí“ a čeká na vysvobození (určíme jakýkoliv způsob). Pozor! Je důležité vysvětlit dětem, kam smí mouchy plácat (nejčastěji jen pod kolena či do hýždí).  Tato hra je velmi oblíbená i u rodičů 🙂
Využijte tedy tuto dobu a připravte si mouchy všech velikostí či tvarů!

Hra ŠLAPÁCI (další hra od Dity)
Co jsou to ŠLAPÁCI? Různé, vymyšlené postavičky/nožičky (návrh – viz foto v příloze). Úkolem dětí je co nejrychleji „zašlápnout“ všechny ŠLAPÁKY, které jsme rozmístili v prostoru. Každý atlet běhá a zašlapuje sám a trenér měří čas. Můžete také stanovit časový limit a počítat, kolik je zašlápnuto ŠLAPÁKŮ.
Obměny: může se šlapat na šlapáky jen pravou nohou, levou nohou, skočit na něj snožmo apod…

Šlapáky i mouchy je lépe zalaminovat!

Hra RUCE + NOHY
Trenér Vojta radí: „Obkreslím si moji nohu a ruku a vybarvím. Nebo rovnou obresluji na barevný papír.  Můžu vystřihnout nebo nechat na papíru A4. Vzhledem k velikosti mojí nohy – číslo 45 – mám jistotu, že žádný malý atlet nebude mít nožku větší a na mojí „nohu“ vždy pohodlně došlápne… Rozmístím „nohy a ruce“ v prostoru nejdříve po trojicích vedle sebe, poté různě obměňuji. Vzdálenosti nutno vyzkoušet, aby to děti zvládly.“

I RUCE a NOHY je lepší zalaminovat!

Další pomůcky
ŠTAFETOVÉ KOLÍKY
Štafeta je velmi oblíbená disciplína. Připravte se na zábavné štafetění vašich malých atletů. Výroba štafetových kolíků je velmi jednoduchá, využít můžete ruličky od spotřebního zboží, či jen stočené noviny a obalené lepenkou (viz foto v příloze).

Nevyhazujte ani RULIČKY od toaletního papíru. Dají se hezky pokreslit či polepit a poté při tréninku různě přenášet, stavět na sebe, navlékat na švihadlo či vytvářet různé obrazce.

 

Napište nám i své tipy, jak se připravujete na dobu, kdy se svými svěřenci budete opět atletit.
My je rádi zveřejníme.

      Nejzajímavější nápady odměníme trenérským oranžovým nebo zeleným tričkem.

Pojďme se inspirovat navzájem!

Generální partner Českého atletického svazu

Oficiální partneři

Projekt vznikl za podpory